بررسی یافته های فیزیکی دهان در بیماران مبتلا به انسداد طول کشیده بینی
Abstract
انسداد مزمن بینی هرچند موجب تنفس دهانی می شود اما باعث قرارگیری پایین تر و قدامی تر زبان،لب های نیمه باز،قرارگیری پایین تر مندیبل و کاهش تونیسیته عضلات اوروفاسیال می شود تا کاهش جریان هوا از بینی را جبران کند و تنفس را آسان کند.درنتیجه بین رشد و تکامل ساختارهای اوروفاسیال شامل کشیدگی ماگزیلا،تکامل ناکافی مندیبل،تغییراتی در وضعیت سر در ازتباط با گردن،جلوآمدگی incisor های فوقانی و وضعیت قسمت انتهایی مندیبل مرتبط با ماگزیلا ناهماهنگی بوجود می آید. بنظر میرسد که در دراز مدت سیستم دفاعی برای مقابله با گرفتگی بینی منجر به هیپرتروفی لوزه ها و پیلار های قدامی و خلفی و redundancy کام نرم و همچنین شل شدن هر چه بیشتر انساج نرم اروفارنکس و اپی گلوت می شود، لذا بر آن شدیم تا با معاینه دقیق بیماران مبتلا به انسداد مزمن بینی ، یافته های فیزیکی مربوط به حفره دهان را پیدا کنیم.
مواد و روش ها:
کلیه بیماران مراجعه کننده به مطب و درمانگاه و بخش بیمارستان امام رضا طی سال 98 که از انسداد مزمن بینی رنج می برند مورد بررسی قرار گرفتند و یافته های مربوط به معاینه شامل سایز لوزه ها، بزرگی زبان، mallampati, بزرگی پیلارهای لوزه ، بلندی کام، کلفتی کام، طول اوولا، وضعیت اکلوزیون شامل نرمال، رتروگناتی، پروگناتی، هیپرتروفی توربینه های بینی، ادم مخاطی، رنگ پریدگی مخاطی، انحراف سپتوم، صورت دراز، گردن کوتاه به صورت تمام شماری (census) مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت شیوع فراوانی کام بزرگ، ، اوولای بلند، هیپرتروفی لوزه و پیلارها، زبان بزرگ، مالامپاتی بالا، رتروگناتی، صورت دراز، کام high arch, با هم مقایسه شد.
یافته ها:
در این مطالعه میانگین سنی افراد مبتلا به انسداد بینی ۱۴.۳۰ ± ۴۲.۸۹ بوده است که نسبت به گروه شاهد میانگین سنی بالاتری داشتند همچنین جنسیت مذکر در این افراد ۵۲.۸۵ درصد می باشد تعداد بیشتری از افراد مذکر نسبت به گروه شاهد با شکایت انسداد بینی به درمانگاه ENT مراجعه می کنند. بین میانگین BMI در گروه شاهد و مورد تفاوت معنی داری نداشت. در معاینات فیزیکی دهان سایز لوزه ها و بزرگی گردن تفاوت معنی داری در دو گروه نداشته است ولی سایر معاینات مثبت در بیماران مبتلا به انسداد مزمن بینی به طور معنی داری بیشتر بوده است. در این مطالعه میزان فراوانی فشار خون،دیابت،هایپرکلسترومی، ابتلا به IHD،ابتلا به کبد چرب در گروه شاهد و مورد تفاوت معنی داری نداشته است. تنها بیماران مبتلا به انسداد بینی به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد از کاهش شنوایی شکایت داشتند.