بررسی ارزش تشخیصی Sest-amibi Scan در لوکالیزاسیون قبل از جراحی ضایعات پاراتیرویید در بیماران مبتلا به هایپر پاراتیرویدیسم اولیه
Abstract
مودالیتههای لوکالیزاسیون قبل از عمل در بیماران هایپرپاراتیروئید، امروزه نقش مهمی در تصمیمگیری بالینی و شیوهی جراحی بیماران و تعیین پروگنوز این بیماران دارند. از شایعترین شیوههای تصویربرداری قبل از جراحی، اسکن Sestamibi با مادهی Technetium-99m میباشد که با حساسیت بسیار بالایی توانایی تعیین موقعیت ضایعات پاراتیروئیدی در این بیماران را دارد که تقریباً در تمام بیماران به عمل میآید و میتواند باعث کاهش اقدامات تهاجمی حین جراحی و کاهش مدت بستری و کاهش عوارض طولانی مدت جراحی شود.
مواد و روش کار: در این مطالعه مقطعی 25 نفر بیمار هایپرپاراتیروئید اولیه مراجعه کننده به درمانگاه غدد بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در سال های 95 تا 97 وارد مطالعه شدند. تمام بیماران تحت اسکن Sestamibi قبل ازعمل جراحی قرار گرفتند. با مقایسه نتایج اسکن با یافتههای جراحی به عنوان گلداستاندارد تشخیصی، ارزش تشخیصی این اسکن، برای لوکالیزاسیون ضایعات غدد پاراتیروئید مورد ارزیابی قرار گرفته است.
یافته ها: ارتباط معنیداری میان سن و جنسیت بیماران با حساسیت اسکن Sestamibi وجود نداشت ( p>0.05).
در مورد حساسیت اسکن سستامیبی با توجه به موارد مشاهده شده در جراحی و یافتههای پاتولوژیک میزان حساسیت تست در لوکالیزاسیون ضایعات پاراتیروئید 6/84 درصد محاسبه گردید. اختصاصیت و ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی به ترتیب 6/95 % و 6/89 % و 8/94 % به دست آمد. در نتایج حاصل از اسکن و پاتولوژی گزارش شده مبنی بر آدنوم پاراتیروئیدی همپوشانی 95 درصدی وجود دارد. با مقایسه نوع غده به دست آمده با حساسیت اسکن Sestamibi، ارتباط معنیداری مشاهده شد Pvalue=0.002) ( . ارتباطی میان حجم یا تعداد تودهها و توانایی اسکن Sestamibi در تشخیص آنها در این مطالعه یافت نشد (p value= 0.33).
در مورد محل غدد کشف شده، در هیچ یک از موقعیتهای آناتومیک گردن، ارتباط معنیداری با میزان حساسیت اسکن مشاهده نشد. سطح خونی هورمون پاراتیروئید (PTH) قبل و بعد از عمل، ارتباط معنیداری با حساسیت اسکن Sestamibi نداشت Pvalue>0.05)).