تاثير آموزش از طريق سيستم پيام کوتاه بر درک بيماري و تبعيت از رژيم دارويي در بيماران تحت آنژيوپلاستي عروق کرونر مراجعه کننده به درمانگاه تخصصي قلب وابسته به دانشگاه علوم پزشکي تبريز سال 1394: يک مطالعه کارآزمايي باليني
Abstract
چکیده: مقدمه و هدف: بیماری های عروق کرونر یکی از علل اصلی مرگ و میر و مشکل بهداشتی در همه کشورهای جهان است. آگاهی و خودکارآمدی و آموزش به بیمار می تواند بر رفتارهای مرتبط با سلامتی در مدیریت بیماری و همچنین بر پیامدهای بیماری موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسي تاثير آموزش از طريق سيستم پيام کوتاه بر درک بيماري و تبعيت از رژيم دارويي در بيماران تحت آنژيوپلاستي عروق کرونرانجام شده است.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی144 بیمار تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر که به طور تصادفی در دو گروه مداخله (72=n) و کنترل (72=n) قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله آموزش درک بیماری و تبعیت از رژیم های دارویی را از طریق سرویس پیام کوتاه به مدت 3ماه هفته ای 4مرتبه در روزهای شنبه دوشنبه چهارشنبه وجمعه ساعت ده صبح دریافت نمودند ولی برای بیماران گروه کنترل هیچ پیامکی ارسال نشد، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه درک از بیماریBIPQ و پرسشنامه ی تبعیت از رژیم دارویی موریسکی استفاده شد. سپس با استفاده از نرم افزار21- SPSS و آمار توصیفی و آزمون های آماری رگرسیون خطی و کای اسکوئر داده ها مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مربوط به متغیر درک از بیماری و تبعیت از رژیم های دارویی نیز نشان داد که در قبل از مطالعه بین متغیر درک از بیماری بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت درحالی که در بعد از مطالعه نمره کلی سطح درک از بیماری در بین دو گروه تفاوت معنی داری با هم داشتند (P=0/000)، همچنین نتایج مربوط به متغیر تبعیت از رژیم های دارویی نیز نشان داد که بطور معنی داری تبعیت از رژیم های دارویی در بعد از مداخله در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بهبود داشته است (P=0/000).
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که سیستم آموزش از طریق سیستم پیام کوتاه بر سطح درک از بیماری و تبعیت از رژیم های دارویی بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونری بطور معنی داری موثر است، بنابراین پرستاران می توانند از این روش آموزشی در جهت ارتقاء سلامت و کنترل بیشتر عوارض در بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر استفاده کنند.