بررسی برنامه درسی عمومی و تخصصی رشته پریودنتیکس بر اساس شاخص Context Input Process and Product (CIPP) در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سالتحصیلی 1399-1398
Abstract
مقدمه :
ارزشیابی برنامه یکی از مهمترین الویتها برای رسیدن به برنامه مطلوب است که تصویر روشنی از چگونگی فعالیتهای آموزشی میدهد و نشان میدهد که آیا به اهداف تعیین شده رسیده ایم یا خیر و هدف از انجام این مطالعه ارزشیابی وضعیت آموزشی در بخش پریو دانشکده دندانپزشکی تبریز با کمک شاخص ارزشیابی سیپ در سال 1398-1399 بود.
مواد و روشها :
در این مطالعه توصیفی_مقطعی ،داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که بر اساس چک لیست بین المللی CIPP تهیه شده بود گردآوری شد. (1)چهار حیطه زمینه درونداد ،فرایند و محصول برنامه آموزشی بخش پریو دانشکده دندانپزشکی تبریز از دیدگاه اساتید رزیدنتها و دانشجویانی که در حال گذراندن واحدهای عملی این درس بودند مورد ارزشیابی قرار گرفت. مجموع نمرات کسب شده در هر حیطه بطور جداگانه محاسبه شد. نمرات 0_50 در محدوده وضعیت نامطلوب ،51_75 در محدوده نسبتا مطلوب و نمرات محدوده 76-100 در محدوده وضعیت مطلوب طبقه بندی شد.برای مقایسه پاسخ سوالات مشترک بین اساتید دانشجویان و رزیدنتها در هر حیطه از آزمون من ویتنی استفاده شد.
یافته ها:
نمره CIPP برای حیطه زمینه در دانشجویان شرکت کننده در مطالعه برابر با 47.58 بدست آمد که در محدوده وضعیت نامطلوب قرار دارد نمره این حیطه برای رزیدنتها 65بود که در وضعیت نسبتا مطلوب قرار دارد و نمره CIPP اساتید در حیطه زمینه برابر 65.28 میباشد که در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد وارزیابی این حیطه طبق نظر اساتید و رزیدنتها در یک محدوده مشابه بوده و طبق نظر دانشجویان کمی متفاوت بود.
نمره CIPP برای حیطه درونداد برای دانشجویان شرکت کننده در مطالعه برابر با 52.67 بود که در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار داشت نمره این حیطه برای رزیدنتها 80 بود که در وضعیت مطلوبی قرار دارد و ارزیابی این حیطه طبق نظر اساتید 99 بود که در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
نمره CIPP حیطه فرایند در این تحقیق برای دانشجویان 47.93 بود که در وضعیت نامطلوب ،برای رزیدنتها 63.75 در وضعیت نسبتا مطلوب، و برای اساتید 83.06 در وضعیت مطلوبی قرار داشت.نتیجه این حیطه در هیچیک از این سه گروه مشابه نبود.
و نمره CIPP اخرین قسمت یعنی محصول برای دانشجویان برابر 26.125 و برای رزیدنتها 40 و برای اساتید 70 بود به این معنی که حیطه محصول از نظر دانشجویان و رزیدنتها در وضعیت نامطلوبی قرار داشته و از نظر اساتید در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد.
نتیجه گیری :
بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز در سالتحصیلی 1398_1399 طبق نظر اساتید در حیطه درونداد و فرایند در وضعیت مطلوب و در حیطه زمینه و محصول در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد و طبق نظر رزیدنتها در حیطه درونداد در وضعیت مطلوب ،در حیطه زمینه و فرایند در وضعیت نسبتا مطلوب و در حیطه محصول در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
طبق نظر دانشجویان در حیطه زمینه و درونداد در وضعیت نسبتا مطلوب ،در حیطه فرایند و محصول در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.