ارزیابی خطرات در مراکز بهداشتی درمانی شهری تبریز در سال 1392
Abstract
چکیده :
حوادث به هر درجه ای که باشند برای فرد حادثه دیده ، مراکز بهداشتی درمانی و جامعه زیانهای انسانی و اقتصادی عدیده ای در بر داشته و هزینه های آشکار و پنهان زیادی راتحمیل می کنند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی ، ارزیابی و الویت بندی خطرات در مراکز بهداشتی درمانی شهری برای شناسایی، ارزیابی و اولویت بندی خطرات اجرا گردیده است.
روش کار : مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی به روش کمی - کیفی است که در آن اطلاعات مربوطه با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است . پرسشنامه اولیه براساس نتایج حاصل از بررسی متون و 4 بحث گروهی متمرکز با شرکت پزشکان ، کارشناسان و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهری که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند، طراحی گردید. در هر جلسه بحث گروهی 8 نفر از هر گروه فوق شرکت داشته و جلسات به وسیله سه نول انجامید . برای دسته بندی خطرات از روش گروه اسمی استفاده شد و برای افزایش روایی و قوام مطالعه از روش رواییف از محققین ( تسهیل کننده ، مشاهده گر و کاتب ) برگزار گردید. هر جلسه بحث گروهی بطور متوسط به مدت 90 دقیقه بط شرکت کنندگان استفاده شد. و نهایی سازی پرسشنامه در طی جلسات پانل خبرگان انجام گرفت . در مرحله بعد پرسشنامه نهایی شده جهت جمع آوری داده های پژوهش بین نمونه مورد نظر که به روش نمونه گیری طبقه ای و به تعداد 42 نفر از افراد شاغل در مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شده بود توزیع گردید و در نهایت خطرات شناسایی شده از دیدگاه آنان ، از نظر شدت و احتمال وقوع از صفر تا 5 نمره دهی شده و پس از محاسبه میانگین نمرات برای هر خطر ، سطح خطر به وسیله فرمول :
سطح خطر موجود = شدت ( بزرگی و حجم خطر )* احتمال ( میزان تکرار خطر) محاسبه گردید.
یافته ها : بدنبال بررسی متون و بحث های گروهی متمرکز168 خطر شناسایی و در 7 گروه ک موادد شیمیایی، کارکنا ، ارائه خدمات به مراجعین ، اختلالات رفتاری ، تجهیزات ، مستند سازی / فرم ها و غیر بالینی / سایر خطرات ، دسته بندی گردید. ونهایتا ارزیابی خطرات مطرح شده ازدیدگاه پزشکان و کارشناسان مراکز بهداشتی درمانی شهری بود ، بر این اساس 0% از موارد در گروه بدون خطر ، 2% موارد در گروه خطر خیلی کم ، 65% جزو خطرات کم ، 33% در گروه خطرات متوسط ، 0% در رگوه خطر زیاد و 0% در گروه خطر غیر قابل تحمل قرار گرفتند . ضمناً از 7 گروه خطرات شناسایی شده ، خطرات " ارائه خدمات به مراجعین " و " تجهیزات" بالاترین سطح خطر را داشته نیازمند اقدامات مدیریتی فوری بودند.
نتیجه گیری :
نتیجه نهایی پژوهش حاضر طراحی پرسشنامه ارزیابی خطر در مراکز بهداشتی درمانی شهری بود که و نهایتا ارزیابی خطرات مطرح شده از دیدگاه پزشکان و کارشناسان مراکز بهداشتی درمانی شهری بود که می تواند راهگشای عملی برای ارزیابی ، کاهش یا حذف خطرات شناسایی شده باشد .