بررسی مقایسه¬ای اثرات سمیت سلولی زیست ماد¬ه¬ی جدید " نانوهیدروکسی آپاتایت-لاکتوفرین"، نانو هیدروکسی آپاتایت، MTA و CEM بر سلولهای بنیادین پالپ دندان انسان
Abstract
زمینه و هدف: بیومتریال های استفاده شونده در درمان پوشش مستقیم پالپ هر یک دارای معایبی هستند از این رو مطالعات در جهت شناسایی ترکیبات ایده آل جهت انجام این نوع درمان چه در دندانهای شیری و چه در دندانهای دائمی ادامه دارد. با توجه به نتایج قابل توجه اخیر ترکیب NHA(Nano Hydroxy Apatite) و لاکتوفرین در زمینه¬های ارتوپدیک و قابلیت بالای این ترکیب در تحریک استئوژنزیس و مهار استئوکلاستوژنزیس، احتمالا این ماده بتواند نقش موازی در پوشش مستقیم پالپ داشته باشد. با توجه به اینکه عدم سمیت مواد با ترکیب جدید قبل از استفاده بالینی آنها باید مورد بررسی قرار گیرد. در این مطالعه اثر سمیت سلولی ترکیب NHA با لاکتوفرین بر روی سلولهای بنیادین پالپ مورد بررسی قرار داده شد و پرولیفراسیون این ماده با(Mineral Trioxide Aggregate) MTA،(Calcium Enriched Mixture) CEM و NHA به تنهایی، مقایسه شد.
مواد و روش کار: برای این منظور سلول های بنیادی پالپ دندان به تعداد 5000 عدد در خانه های پلیت 96 خانه کشت داده شدند. قبل از کشت مواد مورد بررسی در کف پلیت ها قرار داده شده و استریل شد. سمیت سلولی و تعداد سلولهای زنده بر اساس پروتکل و کیت MTT assay مورد بررسی قرار گرفت. این تست در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت انجام گرفت. داده های بدست آمده از طریق آزمون Two way ANOVA مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری در نرم افزار SPSS17 انجام شده و سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.
یافته ها: میزان پرولیفراسیون نانو هیدروکسی آپاتیت تا 48 ساعت تغییرات معنی داری ندارد ولی در 72 ساعت افزایش معنی دار داشته است (p<.05) .
میزان پرولیفراسیون نانو هیدروکسی آپاتیت با لاکتوفرین تا 48 ساعت تغییرات معنی داری ندارد ولی در 72 ساعت افزایش معنی دار داشته است (p<.05) .
پس از 24ساعت کمترین میزان پرولیفراسیون مربوط به MTA و بیشترین میزان پرولیفراسیون مربوط به NHA-LF است. میزان پرولیفراسیون CEM و NHA و کنترل مشابه است.
در 48 ساعت کماکان کمترین تعداد سلول در گروه MTA دیده شد. تعداد سلولها در سایر گروه ها افزایش یافته بود. پس از 72 ساعت میزان پرولیفراسیون مواد MTA ، CEM و کنترل مشابه هم می باشد. بیشترین میزان پرولیفراسیون مربوط به NHA-LF است و سپس در رتبه دوم NHA قرار دارد.
نتیجه گیر ی: ترکیب لاکتوفرین و نانوهیدروکسی آپاتیت در مواجهه با سلولهای بنیادی پالپ دندان منجر به افزایش تکثیر این سلول ها می شود. این ماده اثرات سمی در هیچ یک از زمانهای مورد بررسی در این مطالعه نداشت و می توان از آن در مطالعات آینده به عنوان پوشش پالپ به صورت مستقیم یا غیر مستقیم استفاده کرد.