مقایسه زاویه بین محور طولی مولر دوم و سوم مندیبل و ماگزیلا در تصاویر پانورامیک و توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی (CBCT) در بیماران مراجعه کننده به بخش رادیو لوژی دهان،فک و صورت دانشکده ی دندانپزشکی تبریز در سال های 97 و 98
Abstract
مقدمه:
زاویه ی نهفتگی دندان عقل نهفته یک معیار مهم برای ارزیابی سختی و زمان مورد نیاز جراحی و پروتکل جراحی میباشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه ی زاویه بین محور طولی مولر سوم و دوم مندیبل و ماگزیلا در تصاویر پانورامیک, CBCT و پانورامیک ایجاد شده از CBCT بود.
مواد و روشها:
در این مطالعه ی توصیفی–تحلیلی تعداد 70 نمونه تصویر از آرشیو تصاویر پانورامیک و CBCT بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال های 1397 و 1398 که دندان مولر سوم بالا یا پایین نهفته داشتند انتخاب شدند. بیماران در بازه ی سنی 20 تا 60 سال قرار داشتند. خط عبوری از کف پالپ چمبر و اپکس ریشه در تک ریشه ها و خط عبوری از کف پالپ چمبر و وسط خط رابط بین ریشه ها به عنوان محور طولی دندان در نظر گرفته شد. در تصویر برداریCBCT زاویه ی بین مولر دوم و سوم توسط برش های ساژیتال اصلاح شده تهیه شده در امتداد محور طولی قسمت خلف مندیبل و ماگزیلا مورد بررسی قرار گرفت. زاویه ی بین محور طولی دندان مولر دوم و دندان مولر سوم در رادیوگرافی پانورامیک (دوبعدی) و CBCT و پانورامیک حاصل شده از CBCT توسط نرم افزار NNTاندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS 17 و آزمون کروسکال والیس بررسی شد.
نتایج:
زاویه ی بین محور طولی دندان های مولر دوم و سوم در تصاویر CBCT 20/24±08/28 ،در پانورامیک 18/22±50/28 و در پانورامیک تولید شده از CBCT 95/21±79/28 بود که اختلاف معنی داری بین سه نوع تصویر وجود نداشت.
نتیجه گیری:
زاویه ی بین محور طولی دندان های مولر دوم و سوم در سه نوع روش تصویربرداری CBCT، پانورامیک و پانورامیک بازسازی شده از CBCT مشابه بود