ارزیابی مقایسه ای تاثیر دو خمیر دندان حاوی پتاسیم نیترات در درمان حساسیت عاجی به دنبال جرمگیری و تسطیح سطح ریشه
Abstract
مقدمه: افراد زیادی متعاقب جرم گیری و تسطیح سطح ریشه دچار ازدیاد حساسیت دندانی میشوند که استفاده از محصولی که بتواند این ناراحتی بیمار را در کمترین زمان کاهش دهد حایز اهمیت است. هدف مطالعه ی حاضر مقایسه ی اثربخشی درمان حساسیت عاجی به دنبال جرمگیری و تسطیح سطح ریشه بین دو خمیر دندان ضدحساسیت حاوی پتاسیم نیترات رایج در بازار ایران (MERIDENT) و برند معتبر خارجی (PRONAMEL) بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی22 بیمار (11 نفر در گروه MERIDENT و 11 نفر در گروه PRONAMEL مراجعه کننده به بخش پریودنتیکس که تحت درمان جرمگیری و تسطیح سطح ریشه قرار گرفته بودند، انجام گرفت. خمیردندان ها با روش کدگذاری به بیماران تخصیص داده شده و از آنان خواسته شد به مدت 30 روز، هر روز به مدت 2 دقیقه روزی 2 بار از خمیر دندان روی مسواک استفاده کنند. از مقیاس VAS جهت سنجش میزان حساسیت دندانی بیماران در پاسخ به محرک های گرم، سرد و لمس طی 3 بازه ی زمانی شامل قبل از شروع دوره درمانی (پایه)، اواسط دوره درمانی (روز 15 ام) و انتهای دوره درمانی (روز 30 ام) استفاده گردید.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین سنی بیماران برابر با 5/5 ± 1/34 سال بود که 1/59 % از آنان زن و 9/40 % مرد بودند. در هر یک از گروه های مورد مطالعه، حساسیت دندانی بیماران پاسخ به محرکهای سرما، گرما و لمس با شروع دوره ی درمانی پیوسته به طور معنیداری رو به کاهش گذاشته بودند. میزان حساسیت دندانی بیماران در پاسخ به محرکهای سرما، گرما و لمس طی بازه های زمانی مورد مطالعه بین دو گروه مورد مطالعه، اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند، به عبارتی دیگر، دو خمیر دندان حاوی پتاسیم نیترات مریدنت (داخلی) و پرونمل
(خارجی) در درمان حساسیت عاجی به دنبال جرمگیری و تسطیح سطح ریشه دارای اثربخشی یکسانی بودند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه می توان از خمیردندان مریدنت ایرانی به عنوان جایگزین نمونه های مشابه خارجی استفاده کرد.