بررسی میزان ائوزینوفیل ها در کیست های ادنتوژنیک
Abstract
مقدمه: با توجه به نقش احتمالی ائوزینوفیل ها در پاتوژنز کیست های ادنتوژنیک، شناخت بیشتر نقش این سلول ها می تواند در کنترل میزان گسترش و همچنین عود بیماری نقش داشته و در نهایت به ایجاد راهکارهای درمانی موثرتر، کاهش موربیدیتی بیماران و کاهش هزینه های ناشی از عوارض و عود بیماری منجر گردد. با در نظر گرفتن عدم وجود مطالعات کافی در این زمینه، هدف مطالعه ی حاضر بررسی میزان ائوزینوفیلها در سه نوع کیست رادیکولار، دنتی ژروس و ادنتوژنیک کراتوسیست با رنگ آمیزی کنگو-رد و نیز بررسی تاثیر سن و جنسیت بیمار در میزان ائوزینوفیلها بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی بر روی 45 مورد بلوک پارافینی کیست ادنتوژنیک شامل 15 عدد کیست رادیکولار، 15 عدد کیست دنتی ژروس و 15 عدد ادنتوژنیک کراتوسیست از آرشیو آزمایشگاه آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی تبریز به طور تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. نمونه ها با محلول 1% کنگو-رد رنگ آمیزی شده و تراکم کلی ائوزینوفیل ها در 10 فیلد میکروسکوپی و با بزرگنمایی 40 توسط یک پاتولوژیست دهان، بررسی شدند. مشخصات کیست ها به همراه مشخصات دموگرافیک بیماران مربوطه ثبت و مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین ائوزینوفیل ها در کیست های دنتی ژروس برابر با 2/0 ± 1، در کیست های رادیکولار برابر با 3/0 ± 5/1 و در ادنتوژنیک کراتوسیست ها برابر با 1/0 ± 1/1 است. مقایسه ی میانگین ائوزینوفیل ها در بین انواع کیست های ادنتوژنیک، تفاوت معنیداری را بین کیست های دنتی ژروس، رادیکولار و ادنتوژنیک کراتوسیست ها نشان نداد. در هیچ یک از انواع کیستها بین سن و جنسیت بیماران با میانگین ائوزینوفیل ها ارتباط معنی داری وجود نداشت. تنها در خصوص کیست های دنتی ژروس، میانگین ائوزینوفیل ها در ماگزیلا به طور معنی داری بیشتر از مندیبل بود، و در بقیه انواع کیست ها بین محل کیست با میانگین ائوزینوفیلها ارتباط معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری: انجام مطالعات بیشتر در زمینه ی بررسی نقش احتمالی ائوزینوفیلها در پاتوژنز کیست های ادنتوژنیک و تاثیر استفاده از آنتاگونیست های سلول های التهابی در درمان ضایعات کیستیک ضروری می باشد.