مقایسه ضخامت کورتکس فک پایین در تصاویر پانورامیک و توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
Abstract
مقدمه:
کاهش چگالی و تراکم استخوان های مختلف بدن به طور معنی داری در ارتباط با ضخامت کورتکس مندیبل می باشد. بسیاری از کیس های کاهش تراکم و چگالی استخوان ها تا زمان بروز علایم کلینیکی و شکستگی های استخوانی تشخیص داده نمی شوند. کلینیک ها و مطب های دندانپزشکی می توانند به عنوان یک مرکز غربالگری و تشخیص این بیماری عمل کنند. هدف از این مطالعه مقایسه ضخامت و ارتفاع کورتکس فک پایین در تصاویر پانورامیک و توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی بود.
مواد و روش ها:
در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد 106 تصویر پانورامیک و CBCT که همزمان تجویز شده بودند، از آرشیو تصاویر یک مطب خصوصی انتخاب گردید. در تصاویر پانورامیک، در ناحیه انگل مندیبل از نقطه گونیون (Go) خطی مماس بر بوردر تحتانی مندیبل رسم شد. نقاط مجزای A و B در نظر گرفته شد. نقطه A محل تلاقی خط عمود رسم شده از نقطه Go بر خط مماس بر بوردر تحتانی مندیبل است. نقطه B محل تلاقی خط عمود رسم شده از سوراخ منتال بر خط مماس بر بوردر تحتانی مندیبل است. ارتفاع استخوان و ضخامت استخوان کورتکس در نقطه A از بوردر تحتانی کانال عصب اینفریور آلوئلار تا نقطه A اندازه گیری گردید. در نقطه B ارتفاع استخوان و ضخامت کورتکس از فوقانی ترین نقطه سوراخ منتال تا نقطه B اندازه گیری گردید. در تصاویر CBCT به روش مشابه اندازه گیری ها در مقاطع کراس سکشنال انجام شد. نتایج بدست آمده توسط نرم افزار 20SPSS و آزمون من ویتنی تحلیل شد.
نتایج:
ارتفاع استخوان مندیبل در ناحیه منتال، در هر دو سمت راست و چپ، بین دو سیستم تصویربرداری پانورامیک و CBCT مشابه بود. ضخامت کورتکس در ناحیه منتال، در هر دو سمت راست و چپ، در تصاویر CBCT بطور معنی داری بیشتر از تصاویر پانورامیک بود.
ارتفاع استخوان مندیبل در تصاویر CBCT در ناحیه منتال و گونیون در هر دو سمت راست و چپ در مردان بیشتر از زنان بود. ولی در تصاویر پانورامیک فقط در ناحیه منتال در هر دو سمت راست و چپ در مردان بیشتر از زنان بود و در ناحیه گونیون مشابه بود. ضخامت کورتکس در هر یک از سیستم های تصویربرداری، در ناحیه منتال در هر دو سمت راست و چپ، در زنان و مردان مشابه بود. ولی در ناحیه گونیون در پانورامیک در مردان بیشتر از زنان است ولی در CBCT مشابه بود.
نتیجه گیری:
ضخامت کورتکس مندیبل در نقطه منتال فورامن در تصاویر CBCT بیشتر از تصاویر پانورامیک بود ولی ارتفاع استخوان در این نقطه در هر دو سیستم تصویر برداری مشابه بود.
ارتفاع استخوان اندازه گیری شده در نقطه گونیون در تصاویر CBCT نسبت به اندازه آن در تصاویر پانورامیک بیشتر بود ولی در این ناحیه تفاوتی در مقدار ضخامت کورتکس مندیبل بین دو سیستم تصویر برداری مشاهده نگردید.