مقایسه شکل و اندازه فورامن اینسایزیو در تصاویر پانورامیک و توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
Abstract
مقدمه:
فورامن اینسیزیو یا فورامن نازوپالاتین یکی از ساختارهای مهم آناتومیک است که در قدام استخوان ماگزیلا قرار گرفته است. یکی از مشکلات مربوط به کانال نازوپالاتین هنگامی رخ می دهد که بیمار، دندان های قدامی خود را از دست داده باشد و قصد جایگزینی با ایمپلنت را داشته باشد.
آگاهی دندانپزشک قبل از عمل جراحی از محل قرار گیری فورامن، باعث تغییر سایز یا محل قرارگیری ایمپلنت شده و از به وجود آمدن این مشکلات جلوگیری می کند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه محل قرارگیری، شکل و قطر فورامن در تصاویر پانورامیک و CBCT بود.
مواد و روش ها:
در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تعداد 106 تصویر بیمارانی که دارای تجویز همزمان پانورامیک و CBCT بودند و شرایط ورود به مطالعه را داشتند از آرشیو یک مطب خصوصی در شهر تبریز انتخاب گردید. در تصاویر پانورامیک شکل و اندازه عرضی فورامن توسط نرم افزار تعیین شد. بزرگترین قطر فورامن در بعد مزیودیستالی که به صورت ناحیه رادیولوسنت قابل مشاهده بود و ساختارهای آناتومیکی مجاور بر روی آن سوپر ایمپوز نشده بود، اندازه گرفته شد. در تصاویر CBCT، مقاطع آگزیال مورد بررسی قرار گرفت. با حرکت اسکرول کردن در نرم افزار تصویری که در آن بزرگترین قطر فورامن قابل مشاهده بود انتخاب گردید. نتایج بدست آمده توسط نرم افزار SPSS20 و آزمون های آماری کای اسکوار و تی تست بررسی شد.
نتایج:
سایز فورامن در تصاویرCBCT (699/0±224/4 میلی متر) بطور معنی داری بیشتر از پانورامیک (688/0±791/3 میلی متر) است. در تصاویر پانورامیک 5/91 درصد از فورامن ها بیضی شکل و 5/8 درصد گرد بودند. در تصاویر ,CBCT 5/42 درصد گرد و 5/57 درصد قلبی شکل بودند. در هر دو سیستم تصویربرداری پانورامیک و CBCT سایز فورامن در مردان بطور معنی داری بیشتر از زنان بود. همچنین اختلاف معنی داری از نظر شکل فورامن بر اساس جنسیت وجود نداشت.
نتیجه گیری:
قطر فورامن اندازه گیری شده در تصاویر پانورامیک 25/10 درصد کوچکتر از تصاویر CBCT بود.
فراوان ترین شکل مشاهده شده در تصاویر پانورامیک بیضی بود، حال آنکه شایع ترین شکل فورامن در تصاویر CBCT، قلبی شکل بود.