تدوین شاخص های اندازه گیری توسعه کارآفرینی در ساختار دانشگاه های علوم پزشکی ایران
Abstract
مقدمه: در سالهای اخیر موضوع کارآفرینی و نوآوری در نظام سلامت ایران و دانشگاه های علوم پزشکی مورد توجه قرار گرفته است از اینرو نیاز می باشد که جهت پایش و رصد میزان پیشرفت و موفقعیت در این مسیر شاخص های جامع و موثری داشته باشیم. بنابراین این مطالعه با هدف تدوین شاخص های اندازه گیری توسعه کارآفرینی در ساختار دانشگاههای علوم پزشکی ایران انجام گرفته است.
روش کار و مواد: این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی و به کمک فن دلفی با استفاده از مرور متون و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته شاخص های اندازه گیری توسعه کارآفرینی را طراحی کرده است. شرکت کنندگان این مطالعه شامل 24 نفر از افراد صاحبنظر و مدیران ارشد نظام سلامت و دانشگاههای علوم پزشکی ایران در زمینه کارآفرینی در نظام سلامت، افراد صاحب نظر و خبره در سایر بخش ها از جمله دانشکده های دانشگاه های وزارت علوم و تحقیقات، و سایر افراد و صاحب نظران برحسب مورد از بخش های مختلف بوده است.
یافته ها: در این مطالعه از طریق مرور متون و نظر متخصصین، در نهایت 50 شاخص کارآفرینی در 6 حیطه اصلی شامل زیرساختها و ظرفیت های توسعه کارآفرینی (13 شاخص)، تحقیقات (11 شاخص)، آموزش(7 شاخص)، مدیریت و ساختار (2 شاخص)، سرمایه گذاری و بسترسازی در کارآفرینی دانشگاهی(8 شاخص) و بهره وری و نتایج کارآفرینی دانشگاهی(9 شاخص) شناسایی شدند.
نتیجهگیری: در این مطالعه براساس نتایج مرور متون و تجارب محققین، برای اولین بار در ایران شاخص های اختصاصی سنجش کارآفرینی در دانشگاه های علوم پزشکی تدوین گردید که می تواند در اندازه گیری و برنامه ریزی برای ارتقای وضعیت کارآفرینی در دانشگاه های علوم پزشکی مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژهها: کارآفرینی، نوآوری، دانشگاه علوم پزشکی، شاخص، اندازه گیری