طراحی و ارزیابی اعتبار و پایایی پرسشنامه سنجش اعتماد عمومی به سیاست¬های کاهش حوادث ترافیکی در ایران
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه و هدف: امروزه حوادث ترافيکي در کل دنيا به عنوان علت اصلي معلوليت و مرگ بحساب می آیند. در این بین اعتماد مردم نسبت به اثربخشی مداخلات و عملکرد مسئولین ذی ربط می تواند بعنوان یک عامل موثر و تاثیرگذار نقش داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی و سنجش اعتبار و پایایی پرسشنامه سنجش اعتماد عمومی به سیاست¬ها و اقدامات کاهش حوادث ترافیکی در ایران انجام شد. روش پژوهش: در این مطالعه ابتدا با استفاده از مرور متون و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 6 نفر از خبرگان حوزه حوادث ترافیکی سوالات اولیه پرسشنامه سنجش اعتماد عمومی به سیاست های کاهش حوادث ترافیکی در ایران بصورت اولیه طراحی گردید. در مرحله بعد با استفاده از فرم روایی سنجی، با شرکت 10 نفر از صاحبنظران، روایی سنجی پرسشنامه انجام گرفت. در مرحله بعد برای محاسبه پایایی درونی از روش اجرای دوباره آزمون یا روش آزمون باز-آزمون با شرکت 30 نفر از مردم عادی استفاده شد. همچنین از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. بعد از آماده شدن پرسشنامه اعتماد عمومی 681 نفر از مردم شهرستان تبریز که بصورت در دسترس انتخاب شده بودند، مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه پس از مرور متون و مصاحبه با صاحبنظران، سوالات اولیه طراحی گردید که شامل 50 سوال در 8 بُعد بود. در مرحله روایی سنجی، 9 سوال حذف گردید. در مرحله پایایی سنجی، 7 سوال که نمره ی قابل قبولی دریافت نکرده بودند حذف شدند. در نهایت تعداد 34 سوال در قالب 8 بُعد انتخاب شدند. در نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی، براساس Eigen value، چهار عامل استخراج شد که حدود 55% واریانس متغیر را پیش بینی می کنند. نتایج سنجش اعتماد عمومی با پرسشنامه طراحی شده نشان داد که نمره کل اعتماد عمومی به سیاست های کاهش حوادث ترافیکی 52.2 درصد برآورد گردید. بیشترین امتیاز مربوط به حوزه امکانات و تجهیزات (53.3) و کمترین امتیاز مربوط به حوزه ایمنی خودرو (43.1) می باشد. نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین جنسیت، وضعیت تاهل، داشتن شغل، داشتن سابقه حادثه ترافیکی، تحصیلات و سن با نمره کل اعتماد عمومی به سیاست های دولت جهت کاهش حوادث ترافیکی رابطه معنی دار دارند ( P<0.05).
نتیجه گیری: در مطالعه حاضر برای اولین بار پرسشنامه سنجش اعتماد عمومی به سیاست¬های کاهش حوادث ترافیکی طراحی گردید. نتایج نشان داد که این ابزار از روایی و پایایی قابل قبولی برخودار است. بنابراین این ابزار قابلیت استفاده در مطالعات مختلف را دارد. همچنین نتایج کلی مطالعه حاضر نشان داد که اعتماد عمومی مردم به سیاست های کاهش حوادث ترافیکی در حد نسبتاً پایینی می باشد.