بررسی نرم افزارهای کدباز دوراپزشکی و ارائه مدل تصمیم کیفی چند معیاره برای ارزیابی و انتخاب نرم افزارها
Abstract
چکیده پژوهش
مقدمه:
فناوری اطلاعات و ارتباطات پتانسیل پشتیبانی از مجموعه مراقبتهای بهداشتی را دارد، بهداشت و درمان به لحاظ اتخاذ ابزارها و زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات نسبت به سایر حوزه های تحت تاثیر به طور چشم گیری عقب افتاده است.نرم فزارهای منبع باز میتوانند راهی برای جبران این عقب افتادگی در کشورهای در حال توسعه باشند .اما ارزیابی و انتخاب اشتباه این نرم افزارها میتواند پرهزینه بوده و تاثیر منفی بر عملکرد سازمان داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی و ارائه یک مدل تصمیم برای انتخاب دقیق و آگاهانه نرم افزارهای کدباز حوزه پزشکی و سلامت انجام گردید.
روش کار:
در این مطالعه نرمافزارهای مربوط به حوزه دوراپزشکی در پلتفرم GitHub به صورت نظام مند مورد جست و جو قرار گرفتند سپس براساس فرادادههای موجود در این پلتفرم بهترینهای آنها انتخاب شد در مرحله بعد با مراجعه به سایتهای تخصصی مربوط به نرم افزارهای منتخب ویژگی های کیفی آنها مورد بررسی قرار گرفت و در آخر یک مدل تصمیمگیری کیفی با الهام از استاندارد ISO/IEC9621 و با کمک از نرمافزار Dexi ارائه شد.
یافته ها:
یک دسته بندی کلی از نرم افزارهای منبع باز حوزه سلامت و به طور اختصاصی دوراپزشکی همراه با ابزارهای توسعه به دست آمد ، گزینش نرم افزارها براساس تعداد ستاره و یک دسته بندی دیگر نیز همراه با اهداف، موردکاربردها و سرویسها گزارش شد و یک مدل تصمیم گیری کیفی چند معیاره برای ارزیابی و انتخاب نرم افزارها ارائه شد.
بحث و نتیجه گیری:
دوراپزشکی میتواند در مراقبتهای بهداشتی کشورهای در حال توسعه موفق عمل کندبرنامه های کدباز فرصت خوبی برای استفاده از نرم افزارهای حوزه دوراپزشکی میباشند. بررسی ها نشان میدهد که تصمیم گیری برای انتخاب بسته های نرم افزاری منبع باز براساس فراداده های موجود در سایت تصمیم گیری ناقص و عملی اشتباه میباشد. مدلهایی مثل مدل Madamohan با الهام گرفتن از استاندارد ISO/IEC9621 و همچنین ویرایش کردن این .