بررسی ترکیبات شیمیایی و اثرات آللوپاتیکی گیاه Benth Nepeta meyeri
Abstract
مقدمه: سموم علفکشی که برای ازبین بردن علفهای هرز استفاده میشوند همواره از بزرگترین تهدیدکنندههای سلامت انسان و سایر موجودات زنده هستند یکی از این علفهای هرز گیاه انگلی Cuscuta استکه بعنوان یکی از مهمترین آفات زمینهای زراعی شناخته میشود. استفاده از مواد آللوپاتیک بجای این سموم یکی ازبهترین راهها برای کاهش علفهای هرز و کاهش تهدیدات سموم علفکش در مزارع است. N.meyeriیکی از گیاهانی است که با خاصیت آللوپاتیکی خود مانع رشد سایر گیاهان اطراف خود میشود.
هدف: هدف از مطالعه¬ی حاضر بررسی اثرات آللوپاتیکی گیاه N.meyeri بر روی رشد گیاه Cuscuta در محیط آزمایشگاهی و بررسی مواد موجود در عصارههای این گیاه است.
مواد و روش کار: مقدار 147گرم از پودر گیاه توسط دستگاه سوکسوله با سه حلال ان-هگزان،کلروفرم ومتانول عصارهگیری و سپس توسط دستگاه اواپراتور خشک شدند.عصاره متانولی توسط روشهایکروماتوگرافی (VLC, HPLC) فراکسیونه گردید که در نهایت یک ماده خالص توسط NMR شناسایی شد. جهت تست آللوپاتی از هر عصاره 3 رقت تهیه شده و همراه با سه شاهد تریفلورالین،DMSO و آبمقطر روی بذرهای گیاه Cuscuta در محیط آزمایشگاه مورد بررسی قرارگرفت. تست آنتیاکسیدانی نیز با روش DPPH و با استفاده از شاهد کرستین برروی عصاره متانولی انجام شد.
نتایج: در تست آللوپاتی عصاره کلروفرمی و سپس ان-هگزانی بیشترین اثر را در مهار و عصاره متانولی بیشترین اثر را در القای رشد و جوانهزنی بذرها داشتند ولی در تست ANOVA هیچکدام از عصارهها معنی دار نشدند. در تست آنتی اکسیدانی عصاره تام متانولی مقدار IC50¬ 15/70 میکروگرم درمیلی لیتر را نشان داد. در انتها ترکیب Quercetin-3-O-rutinoside از سابفراکسیون اتیلاستاتی حاصل از VLC عصاره تام متانولی، خالص سازی شد.
بحث و نتیجهگیری: N.meyeri اثرات آللوپاتیکی و آنتی اکسیدانی قابل قبولی را نشان داده است.