بررسی اثربخشی ممانتین در نورالژی ناشی از هرپس(PHN) در بیماران مبتلا به هرپس زوستر(زونا)، کارآزمایی بالینی دو سویه کور
Abstract
مقدمه: ویروس واریسلا زوستر (VZV) عامل ایجاد کننده آبله مرغان و زونا می باشد. موارد حاد بیماری زونا خود محدود شونده می باشد. همچنین علائم ناشی آن نیز بطوری می تواند شدید باشد که موجب اختلال در کیفیت زندگی بیماران شود. بعضی از بیماران ممکن است پس از بهبود تظاهرات پوستی، شرایطی که به عنوان نورالژی ناشی از هرپس (PHN) شناخته شده است را تجربه کنند.
هدف: بررسی میزان اثربخشی داروی ممانتین در کاهش درد عصبی بیماران مبتلا به زونا (PHN)
روش کار: کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور که بصورت پیلوت) pilot) بر روی 16 نفر بیمار دچار PHN که در بازه سنی بین 18 تا 75 سال قرار صورت پذیرفت. بیماران بر اساس معیار ورود و خروج از مطالعه بصورت تصادفی در یکی از 2 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند مدت مطالعه 8 هفته بود.. گروه مداخله داروی ممانتین را دریافت کردند ( هفته اول با دوز 5 میلی گرم دو بار در روز و دوز 10 میلی گرم دو بار در روز تا آخر مطالعه) و گروه کنترل داروی گاباپنتین ( با دوز 300 میلی گرم روزانه 1 عدد از هفته اول تا آخر مطالعه ) دریافت کردند.
برای پایش بیماران از پرسشنامه DN4 استفاده شده است.
یافته ها:
براساس نتایج مطالعه و بررسی درون گروهی متغیر Score و با P<.005 مشخص گردید که تجویز ممانتین در گروه مداخله، تفاوت معنی داری در امتیاز Score درد در قبل و انتهای مطالعه را باعث شده است.
نتیجه گیری:
تجویز داروی ممانتین باعث کاهش شدت درد عصبی تحت حاد در بیماران شده است