تاثیر عصاره گل محمدی بر کیفیت خواب و خستگی در بیماران تحت همودیالیز:یک مطالعه نیمه تجربی
Abstract
چکیده: مقدمه: امروزه پرمخاطره ترین اتفاقی که جامعه و کادر درمان با آن مواجه هستند، شیوع روزافزون بیماری های مزمن است.یکی از بیماری های مزمن که تنش های قابل ملاحظه ای برای بیماران به همراه دارد نارسایی مزمن کلیه است و خستگی، افسردگی و اختلالات خواب به عنوان مشکلات رایج این بیماری می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره گل محمدی بر کیفیت خواب و خستگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
روش کار: این مطالعه نیمه تجربی بر روی تعداد 74 بیمار مبتلا به بیماری کلیوی 18 تا 65 ساله که در بخش همودیالیز مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع)بستری بودند در سال 1397 انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 37 نفر) تخصیص یافتند. گروه مداخله به مقدار 3 قطره عصاره گل محمدی به مدت یک ماه دریافت کرده بودند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) و مقیاس شدت خستگی (FSS)استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 21 انجام شد.
نتایج: نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین نمره کلی کیفیت خواب دوگروه کنترل و آزمون قبل از مداخله، تفاوت معنی داری وجود نداشت(p>0.05) ولی بین نمره کلی کیفیت خواب دوگروه کنترل و آزمون بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت(p<0.05). همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین نمره کلی خستگی بین دوگروه کنترل و آزمون قبل از مداخله، تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت(p>0.05) ولی بین نمره کلی خستگی دوگروه کنترل و آزمون بعد از مداخله، تفاوت آماری معنی داری وجود داشت(p<0.05).
بحث: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مشخص گردید که عصاره گل محمدی بر کاهش خستگی و افزایش کیفیت خواب بیماران همودیالیزی تاثیر مثبتی دارد. لذا با استفاده از نتایج این مطالعه میتوان عصاره گل محمدی و رایحه درمانی را به عنوان قسمتی از طب مکمل و یک راهکار تاثیرگذار و مقرون به صرفه برای کاهش بعضی از مشکلات جسمی و روانی افراد مبتلا به نارسایی کلیه و دیگر بیماری های مزمن از جمله سرطان معرفی کرد.