بررسی روند تغییرات سطح هوشیاری، زمان واکنش و توانایی حل مسـئله کارکنان روزکار شیفت های 12 ساعته بخش عملیاتی پتروشیمی
Abstract
مقدمه: اتاق هاي کنترل و بخش های عملیاتی در صنایع نفت و پتروشیمی به علت تغييرات زياد تكنولوژي دارای بار شناختی بالا هستند. لذا عملکردهاي شناختي و خطای انسانی از جمله مواردي است كه باید مورد توجه قرار گيرد. بدین منظور این مطالعه با هدف پایش تغییرات سطح هوشیاری، زمان واکنش و توانایی حل مسئله کارکنان روزکار شیفت های 12 ساعته پتروشیمی انجام شده است.
مواد و روش ها: مطالعهی حاضر از نوع مقایسه ای - تحلیلی بوده که در آن از سیستم کامپیوتری VTS برای ارزیابی عملکرد های شناختی استفاده شد. آزمون WAFA(W-Sturm- Attention Functional- Alertness) برای اندازه گیری میزان هوشیاری، آزمون RT(Reaction Time) برای اندازه گیری زمان واکنش و آزمون برج لندن ( TOL-F (Tower Of London برای ارزیابی توانایی حل مسئله در 4 بازه زمانی مختلف به کار گرفته شد. از نرم افزارهای Spss ویرایش 23 و Minitab نسخه 17 برای آنالیز داده ها استفاده شد.
یافته ها: میانگین سطح هوشیاری و توانایی حل مسئله در مقاطع زمانی مختلف شیفت روند افزایشی وکاهشی داشته است. اما میانگین زمان واکنش در طول شیفت کاری روند کاهشی داشته است. بین زمان آزمون ها با توانایی حل مسئله (0.008 p=)، زمان واکنش (0.003 p=) و سطح هوشیاری در پاسخ به محرک های دیداری (0.003 p= ) ارتباط معنی داری آماری وجود داشت.
نتیجه گیری: تغییرات سطح هوشیاری و توانایی حل مسئله در طول شیفت کاری 12 ساعته ثابت نبوده و از الگوی خاصی تبعیت نمی کنند. تغییرات سرعت واکنش در طول شیفت کاری 12 ساعته به صورت کاهشی بود. نتایج این مطالعه با برخی از مطالعات انجام گرفته همسویی دارد. به نظر می رسد که یادگیری اجرای آزمون ها و تکرار مجدد آن ها در دفعات بعدی علت عدم همسویی این مطالعه با برخی مطالعات دیگر باشد.