بررسی اثرات ضد دیابتی گیاه Marrubium parviflorum بر روی موش های سوری نر دیابتی شده با استرپتوزوسین
Abstract
مقدمه: دیابت مجموعه ای از اختلالات متابولیکی است که در نتیجه اختلال در ترشح انسولین، عملکرد انسولین یا هر دو حاصل می شود و باعث افزایش قندخون می شود. تخمین زده می شود که در سال 2030 جمعیت افراد مبتلا به دیابت به بیش از 366 میلیون برسد.
گیاهان دارویی از دیرباز برای درمان بیماری ها توسط جوامع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و تحقیقات نشان دهنده اهمیت و کاربرد فزاینده گیاه درمانی در دیابت می باشد.
هدف:بررسی اثرات ضد دیابتی گیاه Marrubium parviflorum بر روی موش های سوری نر دیابتی شده با استرپتوزوسین.
مواد و روش ها: عصاره متانولی گیاه با روش سوکسله استخراج شد. موش های سوری نر به 5 گروه تقسیم شدند. گروه اول گروه کنترل سالم ؛گروه دوم (گروه کنترل دیابتی) ؛گروه سوم (گروه کنترل سالم عصاره دریافت کننده عصاره با دوزmg/kg 50 )؛ گروه چهارم (گروه دیابتی دریافت کننده عصاره با دوز mg/kg 50) و گروه پنجم (گروه دیابتی دریافت کننده عصاره با دوز mg/kg 100).
جهت القای دیابت تک دوز mg/kg 150 استرپتوزوسین تزریق شد. سپس عصاره روزانه به مدت 21 روز تزریق شد.قبل از القاء دیابت و سپس هر سه روز وزن و قند خون حیوانات اندازه گیری شد و دو روز قبل از جراحی تست OGTT انجام گرفت.
یافته ها : تزریق IP دوزهای mg/kg 50 و 100عصاره متانولی M.parviflorum باعث کاهش قندخون موش های دیابتی و بهبود تحمل گلوکز خوراکی ، افزایش TAC سرمی و کاهش MDA سرمی و SGOT و SGPT سرمی شد.
نتیجه گیری : عصاره متانولی M.parviflorum با کاهش قندخون و سطح MDA سرمی و آنزیم های SGOT و SGPT سرمی و افزایش TAC سرمی می تواند نقش محافظتی و درمانی در بیماری دیابت داشته باشد.