مقایسهی وضعیت عملکرد مثانه بیماران نارسایی کلیوی با و بدون ادرار پس از پیوند کلیه
Abstract
هدف از انجام این مطالعه مقایسهی وضعیت عملکرد مثانه بیماران نارسایی کلیوی با و بدون ادرار بلافاصله، یک ماه و سه ماه پس از پیوند کلیه میباشد.
مواد و روشها: اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﯾﮏ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ تحلیلی ﺑﻮده و بهصورت ﻣﻘﻄﻌﯽ ﻫﻤﻪ ﺑﯿﻤﺎراﻧﯽ ﮐﻪ بهصورت consequential در سالهای 98-95 به دپارتمان پیوند اعضا در تبریز جهت پیوند کلیه مراجعه کردهاند، به تعداد حداقل 30 نمونه انجام شد. این بیماران با توجه به داشتن یا نداشتن ادرار قبل از عمل به دو گروه تقسیم شد. بهطور روتین با سونوگرافی، bladder wall thickness در هر دو گروه اندازه گرفته میشود و یک و سه ماه بعد از پیوند نحوهی ادرار، مقدار حجم ادرار یک دفعه و وضعیت اورودینامیک (در صورت مشکوک شدن به اختلال voiding در بیمار) بررسی و در پرونده بیمار ثبت میگردد. هر دو گروه موقع سونوگرافی باید حداقل 150 سیسی مایع در مثانه داشته باشند. بررسی عملکرد مثانه از طریق مقایسه حجم voiding در هر نوبت در ماه اول و سوم در پرونده بیمار ارزیابی شد. ﺷﯿﻮه ﮔﺮدآوری اﻃﻼﻋﺎت از طریق بررسی پروندههای بیماران و ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪای که بدین منظور تهیه شد، اﺳﺘﻔﺎده شد.
یافتهها: در این مطالعه، نیمی از افراد مورد مطالعه قبل از عمل، بدون ادرار و نیم دیگر افراد با ادرار بودند (15:15). میانه (صدک 25 و 75) حجم ادرار در هر بار دفع ادرار بلافاصله، یک ماه و سه ماه بعد از عمل به ترتیب 0/400 (0/450-5/337)، 0/425 (0/500-0/400) و 0/450 (0/500-0/400) میلیلیتر بود. فراوانی (درصد) وضعیت ضخامت مثانه در افراد بدون ادرار در 2 مورد (3/13 درصد)، نرمال و در 13 مورد (7/86 درصد) افزایش یافته بود. همچنین فراوانی (درصد) وضعیت ضخامت مثانه در افراد با ادرار در 5 مورد (3/33 درصد)، نرمال و در 10 مورد (7/66 درصد) افزایش یافته بود. وضعیت ضخامت مثانه در بین دو گروه افراد با ادرار و بدون ادرار، از لحاظ آماری دارای تفاوت معنادار نبود (P-value=0.390). در هر دو گروه افراد با ادرار و بدون ادرار، تغییرات حجم ادرار در هر بار دفع ادرار در هر سه بازه زمانی بلافاصله، یک ماه و سه ماه بعد از عمل افزایشی بود که از لحاظ آماری این مقدار تغییرات معنادار بود (P-value<0.05). همچنین در بین دو گروه افراد با ادرار و بدون ادرار، تغییرات حجم ادرار در هر بار دفع ادرار در هر سه بازه زمانی بلافاصله، یک ماه و سه ماه بعد از عمل، از لحاظ آماری معنادار نبود (P-value>0.05). در هر دو گروه افراد با ضخامت مثانه نرمال و افزایش یافته، تغییرات حجم ادرار در هر بار دفع ادرار در هر سه بازه زمانی بلافاصله، یک ماه و سه ماه بعد از عمل افزایشی بود که از لحاظ آماری این مقدار تغییرات معنادار بود (P-value<0.05). همچنین در بین دو گروه افراد با ضخامت مثانه نرمال و افزایش یافته، تغییرات حجم ادرار در هر بار دفع ادرار در هر سه بازه زمانی بلافاصله، یک ماه و سه ماه بعد از عمل، از لحاظ آماری معنادار نبود (P-value>0.05).