مقایسه eruption level مولرهای سوم ماگزیلاری در تصاویر CBCT و پانورامیک در مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال96-98
Abstract
مقدمه: جراحی کشیدن مولر سوم ماگزیلا می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد. با شناسایی عوامل موثر بر موفقیت جراحی مولر سوم ماگزیلا، میتوان از بروز حوادث حین جراحی و نیز عوارض پس از جراحی جلوگیری کرد. با توجه به اینکه آگاهی از نوع eruption level مولر سوم ماگزیلاری از عوامل بسیار مهم در موفقیت جراحی کشیدن این دندن محسوب می شود، لذا هدف مطالعه ی حاضر بررسی و مقایسهی نوع eruption level در تصاویر CBCT و پانورامیک بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر روی 395 بیمار که طی سالهای 1396 الی 1398 به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز جهت بررسی دندان مولر سوم ماگزیلاری مراجعه کرده و دارای هر دو نوع تصاویر CBCT و رادیوگرافی پانورامیک در پرونده ی خود بودند، انجام گردید. سطح رویش مولر های سوم ماگزیلاری نسبت به پلن اکلوزال دندان مولر مجاور در رادیوگرافی های CBCT و پانورامیک، توسط یک رادیولوژیست و بر اساس سیستم Pell & Gregory مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. از آمار توصیفی و آزمون کای دو برای گزارش و تحلیل داده ها استفاده گردید.یافته ها: در این مطالعه، در هر دو سمت (راست و چپ) ماگزیلا، شایع ترین Eruption level مولرهای سوم هم در تصاویر پانورامیک و هم در تصاویر CBCT به ترتیب عبارت بودند از: سطح A، سطح B و سطح C. در تصاویر پانورامیک سطح A در سمت راست و سطوح B و C در سمت چپ شایع تر بودند، در حالیکه در تصاویر CBCT سطوح A و B در سمت راست و سطح C در سمت چپ شایعتر بود. همچنین، مقایسه نوع Eruption level A,B,C در تصاویر CBCT و پانورامیک نشان داد که Eruption level مولر سوم در هر دو سمت راست و چپ ماگزیلا، تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند (P<0.05).
نتیجه گیری: توصیه می گردد تصاویر CBCT جایگزین رادیوگرافی های پانورامیک شده و یا همراه با رادیوگرافیهای پانورامیک به عنوان روش اطمینان بخش مورد استفاده قرار گیرند.