بررسی رویکرد تفکر سیستمی مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی در سطوح میکرو، مزو و ماکرو در صنایع بزرگ منتخب شهر تبریز
Abstract
مقدمه: ایمنی و بهداشت شغلی یکی از موضوعات مهم در صنایع و در سراسر جهان است و تفکر سیستمی ایمنی و بهداشت شغلی از آنجا که روز به روز در حال پیچیده شدن هستند، بسیار اهمیت دارد. هدف از این مطالعه بررسی رویکرد تفکر سیستمی مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی در بین سطوح میکرو، مزو و ماکرو در صنایع بزرگ منتخب شهر تبریز می¬باشد. همچنین این مطالعه به بررسی وضعیت تفکر سیستمی در بین گروه¬های شرکت کننده، مقایسه آنها با یکدیگر و تعیین ارتباط آنها با اطلاعات دموگرافیک می¬پردازد.
روش مطالعه: مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده و برروی مدیران، مسئولان ایمنی و بهداشت شغلی و نمایندگان کارگران در سال ۱۳۹6 در کارخانجات بزرگ منتخب شهر تبریز انجام شد. روش نمونه¬گیری به صورت تصادفی بوده و حجم نمونه مطالعه براساس جدول مورگان و اطمینان 95 درصد، 384 مورد محاسبه شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه¬ایی است که دارای دو بخش اطلاعات دموگرافیک و خرده مقیاس ها از بعد Q1 تا Q8 شامل 43 سوال می¬باشد.
نتایج: نتایج حاصل از بررسی به وسیله پرسشنامه نشان داد که مسئولان ایمنی و بهداشت دارای میانگین و انحراف معیار نمره تفکر سیستمی انحراف معیار 27/65، مدیران دارای میانگین و انحراف معیار نمره تفکر سیستمی انحراف معیار 65/63 و نمایندگان کارگران دارای دارای میانگین و انحراف معیار نمره تفکر سیستمی 56/60 می¬باشد. در بین ابعاد، بعد Q1 (کیفیت قانون ایمنی و بهداشت شغلی) دارای بیشترین نمره و بعد Q6 (اندازه¬گیری و پایش) دارای کمترین نمره در بین گروه های شرکت¬کننده در این مطالعه بود.
نتیجه¬گیری: در این مطالعه، مسئولان ایمنی و بهداشت دارای بیشترین میزان رضایت و نمایندگان کارگران دارای کمترین میزان رضایت از وضعیت تفکر سیستمی در صنایع خود دارند. این مطالعه به مدیران ارشد صنایع کمک می¬کند بدانند وضعیت رویکرد تفکر سیستمی در کدام یک از ابعاد دارای کمترین میزان می¬باشد تا نسبت به برطرف کردن مشکلات، اجرای مداخلات اصلاحی و پیشگیرانه را اقدام نمایند.