ارزیابی اکتشافی نظام های ثبت بیماری توسعه یافته در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
چکیده پژوهش
مقدمه:
نظام های ثبت سلامت منابع مهمی را برای تحقیقات زیست پزشکی فراهم می کنند و همچنین ابزاری مفید برای نظارت بر بهداشت عمومی و بهبود کیفیت مراقبت هستند. بنابراین برخورداری از رابط کاربری قوی و کاربردپذیر جهت افزایش انگیزه در کاربران ضرورت دارد. ارزیابی اکتشافی یکی از بهترین و به صرفه ترین روش ها برای ارزیابی رابط کاربری این سیستم ها است.
روش کار:
مطالعه حاضر از نوع تحلیلی-کاربردی بوده و در سال 1398 توسط سه نفر ارزیاب با استفاده از چکلیست زیراکس که برگرفته شده از اصول سیزده گانه نیلسن میباشد، انجام گرفت. محیط پژوهش در این مطالعه دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود و دو نمونه از نظام های ثبت سلامت توسعه یافته در این مجموعه مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و در محیط نرم افزار excel انجام گردید.
یافته ها:
در این مطالعه به طور کلی در نظام های ARAS و CVT به ترتیب 130 و 124 مشکل منحصربفرد با درصد های کلی 44.67% و 42.61% شناسایی شدند. در نظام ARAS بیشترین تعداد خطا یا مشکل مربوط به اصل "کمک به کاربران در شناسایی و اصلاح خطاها"(95.23%) و کمترین تعداد مربوط به اصل "زیبایی و ساده گرایی طراحی"(8.33%) بود در حالیکه در نظام CVT بیشترین تعداد مشکل مربوط به اصل "راهنمایی و مستند سازی"(86.36%) و کمترین تعداد مربوط به "تطابق بین سیستم و دنیای واقعی"(13.88%) بود.
نتیجه گیری:
ارزیابی کاربردپذیری نظام های ثبت سلامت جهت افزایش کیفیت تعامل کاربران با این نظام ها و کاهش خطاهای ثبتی بالقوه و در راستای آن افزایش قابلیت اطمینان بروندادهای این نظام ها برای مقاصد پژوهشی یا تصمیم گیری درسطوح مدیریتی امری مهم و ضروریست.