تعیین میزان آگاهی و نگرش وعملکرد دختران مدارس غرب تبریز در مورد قاعدگی
Abstract
این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر در مورد قاعدگی و معرفی نقاط تمرکز مناسب برای انجام مداخله طراحی شده است.
مواد و روش ها:
جمعیت مورد مطالعه دانش آموزان دختر پایه پنجم تا دوازدهم مدارس غرب تبریز بودند که تحت پوشش دو مرکز سلامت 33 لاله و شهید تیموری قرار داشتند. ضمن اخذ رضایت از خود دانش آموزان و والدین آن ها پرسشنامه ها توسط دانش آموزان در طی انجام مراقبت های دوره ای دانش آموزان تکمیل شد. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 برای مقایسه داده ها آزمون کای دو و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 5% استفاده شد.
یافته ها:
در این مطالعه 503 نفر از دانش آموزان دختر پایه پنجم تا دهم شرکت کردند. به طور کلی اکثر دانش آموزان(34.8%) میزان آشنایی خود با پدیده ی قاعدگی متوسط ارزیابی کردند.دانش آموزانی که مادر دیپلمه داشتند، به صورت معنی داری بیشتر"میزان آشنایی زیاد" با قاعدگی را اظهار می کردند.(0.008=p). مادر به عنوان اولین منبع اطلاعات در اکثر دختران معرفی شد (69.31%) معلم منبع مورد پسندی برای اکثر دانش آموزان نبود (2.57%). 313 نفر(88.16%) از کسانی که قاعدگی را تجربه می کردند از اینکه کسی متوجه بشود در دوران قاعدگی هستند خجالت می کشیدند و تفاوت معنی دار آماری بین دانش آموزان ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم وجود نداشت.(0.069=p) همچنین این خجالت کشیدن در اکثر موارد از پدر بود. ارتباط معنی داری بین خجالت کشیدن به خاطر قاعدگی با تحصیلات پدر(0.994=p) یا مادر(0.778=p) وجود نداشت.به طور کلی رعایت بهداشت در دوران قاعدگی در اکثر دختران به خوبی انجام می گرفت اکثرا(97.75%) از نوار بهداشتی استفاده می کردند، در طی قاعدگی حمام می کردند(82.25%) و اکثرا(86.19%) نوار بهداشتی خود را به روش مناسبی دور می ریختند