بررسی اثربخشی نانوذرات دوکسوروبیسین در مدل کشت سه بعدی سلول های سرطان سینه
Abstract
سرطان پستان شایعترین سرطان در بین زنان در سراسر جهان است. با وجود بهبود چشمگیر در درمان این بیماری ، عود بیماری و مقاومت در برابر دارو موانع اصلی برای موفقیت در درمان است. از این رو ، ایجاد راهکارهای جدید برای مقابله با این بیماری توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است.
• هدف
در این مطالعه سنتز نانوذرات سوپرپارامغناطیسی پگیله شده به عنوان حامل برای دارورسانی هدفمند و کارآمد دوکسوروبیسین مورد هدف قرار گرفته است. علاوه بر این از مدل کشت سه بعدی سلول ها به عنوان شبیه سازی شرایط in-vivo برای ارزیابی کارایی نانوذرات به عنوان یک عامل ضدسرطان استفاده شد.
• مواد و روش کار
ابتدا نانوذرات مغناطیسی سنتز گردید سپس نانوذرات پگیله شدند. پس از بارگذاری دوکسوروبیسین بر روی نانوذرات، برای بررسی های فیزیکوشیمیایی از تست های DLS ،FT-IR و TEM استفاده شد و تست رهش دارو در 3 pH مختلف انجام گرفت. اسفروییدهای رده سلولی MCF-7 با روش Overlay تهیه شدند و برای بررسی های بیولوژیکی، تست MTT برروی اسفروییدهای 7 و 14 روزه و سلول های تک لایه انجام گرفت.
• نتایج
نتایج تست DLS نشان می دهد که نانوذرات دارای اندازه تقریبی 70 نانومتر هستند و طبق عکسبرداری الکترونی دارای شکل کروی و مونودیسپرس هستند. تغیییرات ساختاری در سطح نانوذرات به وسیله تست FT-IR مورد تایید است. رهاسازی دارو در محیط اسیدی تومورها (pH=6.4) بیشتر از pH طبیعی بدن (pH=7.4) است. کشت اسفروییدهای 7 و 14 روزه و انجام تست MTT نشانگر سمیت سلولی نانوذرات روی سلولهای سرطانی در اسفروییدها بود.
• بحث
طبق نتایج بدست امده از این مطالعه می توان تفاوت چشمگیرسمیت دوکسوروبیسین در کشت سلولی مدل سه بعدی و دوبعدی مشاهده کرد و نانوذرات پگیله شده حاوی دارو را به عنوان مواد ترانوستیک استفاده کرد.