تدوین چارچوب مشارکت بخش دولتی-خصوصی در ارائه مراقبتهای بهداشتی اولیه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی در قالب مشارکت دولتی-خصوصی میتواند کمک مؤثری به ارتقای مراقبتهای بهداشتی اولیه نماید.
هدف: هدف این مطالعه تدوین چارچوب مشارکت دولتی-خصوصی در ارائه مراقبتهای بهداشتی اولیه با تکیهبر تجربیات بینالمللی و دانشگاه علوم پزشکی تبریز هست.
روش کار و مواد: مطالعه حاضر یک مطالعه چند روشی بود. در ابتدا در قالب یک مطالعه مرور گسترده متون حیطهها، شیوههای اجرا، نتایج و موانع اجرای مشارکت دولتی-خصوصی در مراقبتهای بهداشتی اولیه در دنیا استخراج گردید. در مرحله بعد سیاست مشارکت دولتی-خصوصی در مراقبتهای بهداشتی اولیه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز با استفاده از چارچوب مثلث سیاستگذاری تحلیل شد. در نهایت با استفاده از نتایج مراحل قبل و مصاحبه با صاحبنظران چارچوب پیشنهادی برای مشارکت دولتی-خصوصی در مراقبتهای بهداشتی اولیه طراحی و با استفاده از دو مرحله فن دلفی اعتبارسنجی شد.
یافتهها: در مرحله مرور گسترده متون 108 مقاله وارد مطالعه شدند. بر اساس نتایج این مرحله، طرحهای مشارکت دولتی-خصوصی بیشتر برای واگذاری خدمات مرتبط با بیماری سل اجرا شده بودند. بر اساس نتایج بهدستآمده از تحلیل سیاست، شرکتکنندگان مهمترین عامل مؤثر بر طراحی و اجرای سیاست مشارکت دولتی-خصوصی در مراقبتهای بهداشتی اولیه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز را حمایت سیاسی و اقتصادی میدانستند. همچنین ارتقای کارآمدی سیستم به عنوان هدف اصلی سیاست معرفی گردید. به نظر شرکتکنندگان مهمترین دستاورد سیاست ارتقا عدالت اجتماعی بود. در نهایت و با توجه به نتایج مراحل قبل، چارچوب مشارکت دولتی-خصوصی در قالب 5 بخش و 46 گزینه طراحی و اعتبارسنجی گردید.
نتیجهگیری: چارچوب طراحی شده در این مطالعه می تواند به عنوان راهنمای عمل سیاست گذاران و مسئولین ملی و محلی مورداستفاده قرار گیرد. اجرای این چارچوب و موفقیت آن نیازمند تعهد و حمایت گسترده مدیران ارشد می باشد.