ساخت و ارزیابی اثر نانوذرات طلای اصلاح شده با پلی پپتید کاتیونی بر روی باکتری های گرم منفی با استفاده از فتوترمال تراپی
Abstract
فناوری نانو مطالعه ساختارهای بسیار كوچك با ابعاد 1/0 تا 100 نانومتر است. در سالهای اخیر توجه به فناوری نانو و نانو مواد به علت کاربردهای فراوان آنها، افزایش یافته هست. از این مواد نانوذرات به علت کاربردهای فراوان در حیطه پزشکی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. نانوذرات طلا دارای خصوصیات مفیدی مانند خصوصیات نوری ، نسبت سطح به حجم زیاد ، زیست پذیری عالی و سمیت کم می باشند. همچنین نانوذرات طلا با داشتن قابلیت اتصال به پپتیدهای نفوذ کننده در سلول برای اهدافی نظیر رهایش هدفمند و تصویربرداری زیستی مناسب میباشند. پپتیدها به دلیل اعمال بیولوژیکی متعددی که در بدن انسان انجام می دهند، برای درمان بیماریها و اختلالات مختلف شناسایی شده اند .
هدف: هدف از انجام این پایان نامه مطالعه و ارزیابی اثرات ضد میکروبی نانوذرات طلا و پپتید به تنهایی متصل به هم در شرایط معمولی و در حضور اعمال فتوترمال تراپی برای چند سویه پاتوژن میکروبی می باشد.
روش کار: در این مطالعه از نمک طلا و نمک تری سدیم سیترات به عنوان احیا کننده و با روش ترکویچ نانو ذرات طلا سنتز شد. سایز ذرات به دست آمده حدود 30-15 نانومتر بود. سپس نانوذرات طلا به پپتید متصل گردید. جذب نانوذرات طلا درطول موج 200 الی 700 نانومتر توسط اسپکتروفوتومتر قرائت شد بطوریکه در طول موج 5/537 نانومتر ماکزیمم را نشان داد. مقدار نسبت مولی پپتید اضافه شده به نانوذره طلا برابر 1300 بدست آمد. با توجه به افزایش مقدار 05/0 میلی گرم از پپتید میزان لود پپتید برابر با 44 میکروگرم شد. کارهای میکروبی شامل تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی پپتید، نانوذرات طلا و پپتید متصل به نانوذرات طلا در برابر سویه¬های مورد آزمایش انجام گرفت. همچنین اثر هم افزایی روش فتوترمال تراپی در کاهش حداقل غلظت مهارکنندگی نانوذرات طلا و نانوذرات طلای متصل با پپتید بر روی سویه های باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها و نتیجه گیری: در این مطالعه میانگین توزیع اندازه نانوذرات و شاخص عدم تجانس (PDI) توسط DLS انجام گرفت و نتایج نشان داد که میانگین اندازه بیشترین تعداد ذرات 8/53 نانومتر بود. پس از اتصال پپتیدهای کاتیونی این میانگین به 5/158 نانومتر افزایش می یابد. DLS شاخص عدم تجانس (PDI) زیر 06/0 را برای نانوذره هیبریدی طلا-پپتید نشان داد که حاکی از توزیع اندازه ذره هموژن و تایید کننده یک سایز و یک شکل بودن ذرات بود. بررسی اندازه ومرفولوژی و یکنواختی توزیع نانوذرات تولید شده توسط TEM نشان داد که اندازه متوسط نانوذرات بین 15-30 نانومتر بود. نتایج نشان داد که پپتید در مقایسه با نانوذرات طلا اثر مهارکنندگی بیشتری بر روی باکتریهای مورد آزمایش داشت. همچنین نتایج نشان داد که در مقایسه با نانوذرات طلا و پپتید به تنهایی، ترکیب ایندو دارای اثرات ضد میکروبی بیشتر و قویتری بودند. انجام فتوترمال تراپی بعد از مواجه دادن سویه های باکتریایی مورد آزمایش با نانوذرات طلا، باعث افزایش تاثیر مهارکنندگی نانوذرات طلا در مورد بعضی از سویه ها شد. نتایج مشابهی در مورد نانوذرات طلای متصل با پپتید و فتوترمال تراپی بدست آمد. بطوریکه بعد از مواجه دادن سویه های باکتریایی مورد آزمایش با نانوذرات طلای متصل با پپتید و بعد از انجام فتوترمال تراپی، تاثیر مهارکنندگی نانوذرات طلای متصل با پپتید در مورد بعضی از سویه ها افزایش یافت.