تعیین باقی مانده آفت کشهای (Fenoxaprop,Fluazifop,Haloxyfop) در نمونه های روغن به روش میکرواستخراج مایع_مایع پخشی و اندازه گیری آنها با HPCLP
Abstract
هدف: امروزه ایمنی غذایی یکی از مهم¬ترین چالش¬های جوامع بشری بوده و وجود باقی¬مانده آفت¬کش¬ها در محصولات کشاورزی از جمله موضوعات مطرح در این زمینه می¬باشد. کشاورزان در سراسر دنیا برای مبارزه با عوامل کاهش دهنده¬ی تولید و افزایش کیفیت محصولات ناچارند از انواع آفت¬کش¬ها استفاده کنند. اما این مواد نه¬تنها روی سطح محصولات باقی می¬مانند بلکه به داخل میوه¬ها، سبزی¬ها و دانه¬های روغنی نفوذ می¬کنند. هدف از این مطالعه توسعه و کاربرد روش¬های جدید میکرواستخراج مایع-مایع به منظور آنالیز تعدادی از آفت¬کش¬های اسیدی در نمونه¬های مختلف روغن و اندازه¬گیری آن¬ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی با کارایی بالا می-باشد.
مواد و روش¬ها: پژوهش حاضر شامل دو بخش کلی می¬باشد، که در بخش اول از روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی (DLLME) تلفیق شده با استخراج مایع مایع کمک شده با ورتکس و در بخش دوم از روش DLLME بر اساس تشکیل زوج یون و با استفاده از حلال¬¬های اتکتیک به منظور استخراج تعدادی از آفت¬کش¬های اسیدی در نمونه¬های مختلف روغن استفاده شده است. پس از بهینه سازی پارامتر¬های مختلف موثر در استخراج، کارایی روش با آنالیز نمونه-های مختلف توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد بررسی قرار گرفت.
یافته¬ها: در بخش اول این کار پژوهشی، تحت شرایط بهینه استخراج، مقادیر حد تشخیص در محدوده 3/0 تا 8/1 نانوگرم بر میلی لیتر، فاکتور تغلیظ در محدودهی 227 -185درصد و مقادیرRSD 8/4 تا 2/6 درصد بدست آمدند. در بخش دوم، مقادیر حد تشخیص در محدوده 71/0-09/0، فاکتور تغلیظ در محدودهی 566-526 و مقادیر RSD 8/4 تا 9/6 درصد بدست آمدند که نشان دهنده کارایی بالای روش¬های پیشنهادی است.
نتیجه¬گیری: در بخش اول این کار پژوهشی نتایج نشان داد که نمونه¬های مورد مطالعه عاری از آفت¬کش¬های اسیدی می¬باشد. همچنین روش پیشنهادی دارای حد تشخیص پایین در حد نانوگرم در لیتر بود. در بخش دوم، نتایج نشان دهنده وجود آفت¬کش Haloxyfop در روغن ذرت در محدوده 3/5-9/3 نانوگرم بر کیلوگرم بود. حدود تشخیص و اندازه¬گیری پایین، فاکتور تغلیظ بالا و تکرار پذیری خوب از ویژگی¬های روش پیشنهادی است.