• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بررسی خواص فیزیکی ، شیمیایی، رئولوژیکی و عملکردی صمغ حاصل از Dorema ammoniacum و کاربرد آن در ریز پوشانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس

Thumbnail
View/Open
Behzad Ebrahimi Full.pdf (8.772Mb)
Date
1399
Author
ابراهیمی, بهزاد
Metadata
Show full item record
Abstract
افزایش تقاضا برای هیدروکلوئیدهای با کارآیی ویژه، معرفی منابع جدید هیدروکلوئیدی با تأثیرات مناسب را به عنوان یکی از مهمترین زمینه¬های تحقیق در شیمی مواد غذایی مطرح کرده است. صمغ آمونیاکوم با استفاده از حلال و سپس ترسیب توسط الکل از موسیلاژ حاصل از گیاه ¬-Dorema Ammoniacum استخراج شد و در نهایت خالص سازی با استفاده از مقادیر اضافی الکل و استون انجام شد. خصوصیات فیزیکو-¬ شیمیایی، رئولوژیکی، امولسیون کنندگی، فیلم¬های تهیه شده و انکپسولاسیون پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که صمغ آمونیاکوم حاوی کربوهیدرات بالا و پروتئین پایین بود. کلسیم و پتاسیم بیشترین ترکیبات معدنی این صمغ را تشکیل می¬دهند. بیشترین مونوساکاریدهای موجود در این صمغ گالاکتوز و سپس آرابینوز بود بنابراین این صمغ را می¬توان آرابینوگالاکتان در نظر گرفت. میانگین وزن مولکولی صمغ آمونیاکوم kDa 2/35 به دست آمد. وجود پیوندهای گلیکوزیدی و گروه¬های متیل، کربوکسیل و هیدروکسیل در FT-IR نشان داد که صمغ آمونیاکوم به عنوان یک پلی الکترولیت عمل می¬کند. نتایج آنالیز عنصری نشان داد که صمغ آمونیاکوم فاقد سولفور بود. آنالیزهای 1Hو 13C NMRنشان داد که ساختار صمغ به صورت β-D-Glucopyranose A-(1-6)-D-Galactopyranoronic–(1- می¬باشد. مقدار ویسکوزیته ذاتی [ƞ] در گستره dl/g 318/0-310/0 به دست آمد. نتایج بررسی خواص رئولوژیکی پایا نشان داد که داده¬های تنش برشی- سرعت برشی، ویسکوزیته ظاهری – سرعت برشی و تنش برشی – زمان، با مدل¬های هرشل بالکلی، کارائی و کراس بهترین برازش را نشان دادند )به دلیل R2 بالاتر و RMSE کمتر(. نتایج آزمون¬های رئولوژی دینامیک نشان داد که نمونه¬های صمغ با غلظت 3 و 6¬% وزنی-حجمی رفتار مایع گون )ویسکوز (¬داشتند در حالی که نمونه¬های با غلظت 10¬% و 20¬% وزنی –حجمی، رفتار جامد گون¬) الاستیک¬) از خود نشان دادند. نتایج آنالیز اندازه قطرات امولسیون¬های حاوی صمغ آمونیاکوم نشان داد که با افزایش غلظت صمغ از 5¬% به 15¬% وزنی-¬حجمی، پتانسیل زتا کاهش و Z-average و PdI افزایش یافت که به دلیل انبوهش از نوع تهی شدن بود که در نتیجه آن ظرفیت امولسیون کنندگی و پایداری کاهش پیدا کرد. پایداری کف، ظرفیت کف کنندگی و دانسیته کف با افزایش غلظت صمغ افزایش پیدا کرد. نتایج بررسی خواص رئولوژیکی پایا امولسیون¬های حاوی صمغ آمونیاکوم نشان داد که امولسیون¬ها دارای رفتار روان شوندگی با برش می باشند. نتایج نتایج آزمون¬های رئولوژی دینامیک نشان داد که به جز امولسیون¬های با غلظت 5¬% صمغ آمونیاکوم، همه امولسیون¬ها قابلیت تشکیل ژل ضعیف را داشتند. نقطه بهینه جهت تولید فیلم خوراکی بر پایه صمغ آمونیاکوم- CMC حاوی اسانس روغنی میخک با استفاده از روش RSM و طرح CCD مقدار 5/4¬% صمغ آمونیاکوم، 5/1¬% CMC و 19/14¬% اسانس روغنی میخک بدست آمد. ریزپوشانی پروبیوتیک ل. اسیدوفیلوس توسط صمغ آمونیاکوم زنده¬مانی آن را در شرایط اسیدی و قلیایی افزایش داد. صمغ آمونیاکوم از نظر شیمیایی شباهت زیادی به صمغ عربی داشت که باعث می¬شود صلاحیت جانشینی صمغ عربی را برای کاربردهای گوناگون داشته باشد. ویژگی¬های کاربردی اصلی صمغ آمونیاکوم شامل حلالیت در آب، پایداری گرمایی، فعالیت سطحی، توانایی امولسیون کنندگی، ظرفیت کف کنندگی و انکپسوله کنندگی بالا می¬باشد
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/62179
Collections
  • Theses(HN)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV