ارتباط چاقی کلاس 2و3 با افسردگی و اضطراب دوران نفاس و وزن باقی مانده یکسال بعد از زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تبریز در سال 97-98
Abstract
مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط چاقی قبل از بارداری با نتایج غربالگری افسردگی و اضطراب در دوران نفاس و وزن باقی¬مانده یک سال بعد از زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تبریز در بین سالهای 98-1397 انجام گرفت.
مواد و روش: مطالعه حاضر یک مطالعه مشاهده¬ای از نوع کوهورت بوده و نمونه پژوهش 60 زن باردار با شاخص توده بدنی 35 و بالاتر و 240 زن باردار با شاخص توده بدنی نرمال بود که از بین زنان تازه زایمان کرده (8-6 هفته پس از زایمان) که جهت کنترل پس از زایمان به مراکز سلامت سطح شهر تبریز مراجعه نمودند انتخاب و وارد مطالعه شدند و یکسال پس از زایمان مورد پیگیری قرار گرفتند. برای زنان حائز شرایط پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مشخصات آنتروپومتریک، بارداری، پرسشنامه افسردگی ادینبرگ و پرسشنامه¬ اضطراب بک در دو مرحله: 6-8 هفته پس از زایمان و 12 ماه بعد از زایمان تکمیل شد. داده¬ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (مجذور کای،آزمون دقیق فیشر، t مستقل، من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون لجستیک چندگانه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: فراوانی افسردگی در زنان با وزن طبیعی، در 6-8 هفته اول بعد از زایمان 8/7 درصد و یک سال پس از زایمان 6/10 درصد در مقایسه با 4/35% در 6-8 هفته پس از زایمان و 4/19% یک سال بعد از زایمان در مادران با چاقی کلاس 2 – 3 بود. با کنترل فاکتورهای مخدوشگر احتمالی دموگرافیک، عوامل استرس¬زا و مامایی/زایمانی، چاقی کلاس 2 و بالاتر یک فاکتور قوی مرتبط با افسردگی در 6-8 هفته بعد از زایمان (89/16 تا 30/3 CI95% ,46/7adjusted OR=) در مقایسه با زنان با وزن طبیعی بود. درصد زنان چاق با اضطراب متوسط و شدید در دوران بعد از زایمان بیشتر از زنان با وزن نرمال بود. خطر اضطراب یک سال بعد از زایمان (60/9 تا 13/1 CI 95% ,30/3aOR=) بیش از سه برابر در مقایسه با افراد با وزن نرمال بود. در گروه افراد چاق کلاس 2 و 3، خطر باقی ماندن وزن یک سال تفاوت معنی داری در مقایسه با افراد با وزن نرمال نداشت (093/0=P).