طراحی ساختار ارائه مراقبت های بهداشتی درمانی به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در ایران
Abstract
چکیده:
مقدمه: مراکز و سازمانهای مختلفی در امر ارائهی مراقبت به کودکان اوتیسم در ایران مشارکت دارند و یک ساختار جامع که ارتباط و وظایف همهی سازمانها و ذینفعان را مشخص کند وجود ندارد.
هدف: هدف از مطالعه حاضر طراحی ساختار ارائه مراقبتهای بهداشتی و درمانی به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در ایران میباشد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه چند مرحلهای بوده که از مرور گسترده و مطالعه کیفی با رویکرد گرندد تئوری استفاده کرده است. ابتدا مروری گسترده در مورد ساختارهای ارائهی مراقبتهای بهداشتی و درمانی به بیماران اوتیسم در پایگاه دادههای Medline، Scopus ، sid و Magiran و هم چنین جستجوگر google scholarو نیز جستجوی دستی منابع اطلاعاتی انجام گرفت. نظرات صاحبنظران و والدین در 7 جلسه بحث گروهی متمرکز و تعداد 7 مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته با 59 شرکت کننده بررسی گردید. ساختار پیشنهادی توسط تیم پژوهشی تدوین گردید و در ادامه در قالب پانل خبرگان این الگو بازبینی و نهایی شد. اعتبار ساختار با استفاده از روش دلفی مورد تایید قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مرور مقالات موجود، در قالب مدلهای ارائه مراقبت، غربالگری، متدها و ابزارهای تشخیص، ارائه دهندگان، خدمات و مداخلات و سازمانهای ارائه دهندهی خدمات طبقهبندی گردید. نتایج تحلیلهای کیفی در مجموع 9 طبقه و 19 درون مایه اصلی و 142 درونمایه فرعی دسته بندی گردید. ساختار پیشنهادی ارائهی مراقبتهای بهداشتی و درمانی به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم دارای اجزای مختلفی شامل: شورای سیاستگذاری، نظارت و ارزشیابی، مدیریت منابع (مالی، انسانی و فیزیکی)، ارائه خدمات (شامل مراکز، فرایند مراقبتها و خدمات، ویژگیهای و اهداف) است.
نتیجه گیری: با توجه به ماهیت چند بخشی مراقبتهای بهداشتی و درمانی به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در ایران وجود یک ساختار مدون و هماهنگ که اهداف و منابع را تنظیم و بر روند خدمات نظارت داشته باشد میتواند در ارائه خدمات هماهنگ و مبتنی بر شواهد موثر باشد.