• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

علایم خشکی چشم در بیماران مبتلا به خشکی چشم (Camelina Oil) مکمل یاری روغن کاملین

Thumbnail
Date
1399
Author
ریحانی, مهدیه
Metadata
Show full item record
Abstract
زمینه و هدف: بیماری خشکی چشم، يک بيماري چند علتي است که لبه‌هاي پلک و لايه اشکي را درگير مي‌کند، با ايجاد تغييرات در اپيتليوم سطح چشم موجب کاهش ميزان اشک و حس قرنيه و در نتيجه بروز واکنش‌هاي التهابي می‌گردد، که با افزايش اسمولاريته اشک همراه می‌باشد. یکی از روش‌های درمانی نوین که اخیرا مورد استقبال متخصصین قرار گرفته است، استفاده از روغن کاملینا می‌باشد. این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب مانند امگا 3 باعث افزايش لايه چربي اشك شده و از تبخير مایعات جلوگیری می‌کند. از این رو محققین مطالعه حاضر بر آن شدند تا تاثیر مکمل‌یاری روغن کاملینا (Camelina Oil) بر بهبود علایم خشکی چشم در بیماران مبتلا به خشکی چشم را بررسی کنند. مواد و روش: این مطالعه در کمیته اخلاق با شناسه اخلاق890. 1397 IR.TBZMED.REC. مصوب گردید. کد کارآزمایی بالینی (IRCT) IRCT20180806040722N1 می‌باشد. در این مطالعه كارآزمايي باليني سه سوکور، 50 نفر بيمار مبتلا به خشكي چشم با محدوده سنی 65 -18 سال به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده بر اساس معيار‌هاي ورود و خروج مطالعه، از بین بیماران مراجعه‌کننده به درمانگاه چشم پزشکی بیمارستان بینا و بقیه الله تهران انتخاب شدند. دریافت غذایی افراد با 24 ساعت یاد‌آمد بررسی شد. سپس هر يك از افراد، تحت معاينه با اسليت لامپ قرار گرفتند و مواردی نظیر ميزان امتياز كسب شده در پرسشنامهOSDI (Ocular Surface Disease Index) یا پرسشنامه سنجش درجه بیماری خشکی چشم، زمان متوسط TBUT (Tear breakup time) یا زمان شکست لایه اشکی و اندازه Schirmer Test یا تست بررسی میزان لایه آبکی اشک (بدون بي‌حسي) به ترتيب براي هر بيمار ثبت شد. بيماران به طور تصادفي به دو گروه دريافت‌كننده روغن كاملينا و گروه دريافت‌كننده دارونما تقسيم شدند و به مدت 3 ماه مورد مداخله قرار گرفتند. در طول مداخله بیماران گروه اول روزانه 2 کپسول 0.5 گرمی حاوی روغن کاملینا و گروه دوم گروه دارونما روزانه 2 کپسول0.5 گرمی حاوی روغن پارافین خوراکی مصرف کردند. پس از 3 ماه بيماران مجددا ويزيت شدند و تست‌هاي انجام شده در معاينه اول تكرار شد و دریافت غذایی افراد از طریق 24 ساعت یاد‌آمد مجددا بررسی شد. داده‌های خام بدست آمده وارد نرم افزار IBM SPSS Statistics نسخه 23 شد. یافته¬ها: بازه سنی افراد تحت مطالعه 18 تا 65 سال (9/12±6/50 ) سال بود. یافته‌های حاصل از سه ماه مداخله نشان داد که مصرف روغن کاملینا (گروه A یا مداخله) سبب افزایش معنی‌دار در شاخص )TBUT 0.002P=)و ارتفاع اشک (Tear Meniscus Height ) یا (تست تخمین حجم اشک) (0.007P=) در انتهای مطالعه در مقایسه با گروه دارونما گردید. مصرف روغن کاملینا سبب کاهش معنی‌دار در شاخص OSDI (0.044P=) افراد در انتهای مطالعه در مقایسه با گروه دارونما گردید. هر چند در این پژوهش شاخص UCVA (Un Corrected Visual Acuity) یا (دید بینایی اصلاح نشده با عینک یا حدت بینایی دور تصحیح نشده) (0.066P=)و HDL (0.075P=) پس از مصرف روغن کاملینا در افراد افزایش یافته بود اما این میزان افزایش از لحاظ آماری معنی‌دار نبودند. نتایج بررسی اختلاف کمی متغیرها در زمان‌های قبل و بعد از مداخله بین دو گروه نشان داد که ارزش کمی متغیرهای TBUT، ارتفاع اشک و UCVA به طور معنی‌داری در گروه A(مداخله) نسبت به گروه B (دارونما) افزایش یافته‌اند (0.05> P). نتیجه‌گیری: با استناد به نتایج بدست آمده از این مطالعه می‌توان نتیجه‌گیری نمود که مصرف روغن کاملینا (حاوی اسیدهای چرب امگا‌۳) می‌تواند موجب افزایش میزان ارتفاع اشک،TBUT ، کاهش میزان متغیر OSDI و بهبود علایم خشکی چشم شود.
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/62080
Collections
  • Theses(HN)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV