تعیین کیفیت خدمات ارائه شده به سالمندان در مراکز نگهداری سالمند شهرستان تبریز در سال 1398
Abstract
چکیده :
هدف : بر طبق کم توجهی هایی که به سالمندان می شود، نیاز های اساسی آنها برآورده نمی شود، آنهادچارانزوای اجتماعی واختلالات رفتاری وروانی ومشکلات جسمی می شود، بنابراین سالمندان نیز برای پر کردن این خلا های اجتماعی وروانی به مراکز نگهداری سالمندان پناه می برند از این رو مطالعه ما با هدف تعیین کیفیت خدمات ارائه شده به سالمندان مقیم مراکز سالمندی شهرستان تبریزدر سال 1398انجام گردیده است.
روش کار: مطالعه حاضراز نوع توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی می باشد . جامعه پژوهش سالمندان مقیم مراکز نگهداری سالمندان شهرستان تبریز در سال 1398 می باشدکه از این میان 74 نفرسالمند فاقد بیماری آلزایمر به عنوان نمونه انتخاب شدند. .محقق پس از طراحی پرسشنامه و تائید پایایی و روایی آن با مراجعه به مراکزسالمندی و تکمیل پرسشنامه ها با در نظر گرفتن معیار های ورود وخروج تمامی سالمندان مقیم را مورد بررسی قرار داده ودر نهایت داده ها را با استفاده از نرم افزار spss نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت قبل از تحلیل داده ها، نرمالیتی داده ها بررسی شد وبه علت نرمال نبودن داده ها از آزمون ناپارامتریک کروسکال – والیس و من ویتنی استفاده گردید.
یافته ها: از مجموع 74نفر که وارد مطالعه شدند.35نفر مرد و39نفر زن بودند .بیشترین گروه سنی (43.2%) مابین (69 -60 سال) سن داشتند . هم چنین (71.6%) این افراد 6تا20ماه مقیم مرکز سالمندان بودند. با توجه به نمرات پرسشنامه میانگین کیفیت خدمات پزشکی، خدمات روانی، خدمات رفاهی، خدمات اجتماعی، کیفیت کلی خدمات به ترتیب ( 1.76، 68/1 ،83/1، 77/1، 75/1) می باشد. همچنین بین هیچ یک از اطلاعات دموگرافیک و نمره کیفیت رابطه معنی داری مشاهده نشد.(pvalu<0.05)
بحث و نتیجه گیری: خدمات روانی به دلیل عدم وجود محیط شاد در مراکز نگهداری خانه سالمندان کمترین کیفیت را نسبت به حیطه های دیگر به خود اختصاص داده اند. بنابراین توجه به حیطه خدمات روانی از جمله ارائه خدمات مددکاری و روانشناسی و مناسب سازی مراکز و ایجاد بخش های تفریحی منجر به افزایش کیفیت روانی و در نهایت کیفیت کلی خدمات خواهد شد.