بررسی ارتباط سطح فسفر و گلوکز در نمونه های بزاقی و سرمی افراد سالم مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
مقدمه: استفاده از ترکیبات بزاقی به دلیل غیرتهاجمی بودن، ابزاری مناسب جهت جایگزینی ترکیبات خونی مورد توجه قرار گرفته است. به علت اهمیت میزان فسفر و گلوکز در بسیاری از فرایندهای زیستی، این مطالعه به بررسی ارتباط سطح فسفر و گلوکز در نمونه های بزاقی و سرمی افراد سالم مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز می پردازد.
روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 40 نفر از بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی تبریز انجام شد که از این بیماران طبق پروتکل های استاندارد نمونه سرمی وبزاقی گرفته شد. دادهها بهصورت میانگین (± انحراف معیار) و فراوانی (درصد) به ترتیب برای متغیرهای کمّی و کیفی ارائه شدند. برای تعیین همبستگی بین سطح سرمی و بزاقی بیومارکرها از تست پیرسون و توسط نرم افزار SPSS 24 انجام شد.در این مطالعه مقادیر p کمتر از 05/0 % معنی دار در نظر گرفته شدند.
یافته ها: از 40 بیمار مورد مطالعه ما 22 نفر زن و 18 نفر مرد بودند. میانگین فسفر بزاق( 20.5 mg/dl)بدست آمد که از میانگین فسفر سرم( 3.6 mg/dl)بیشتر و برعکس میانگین گلوکز بزاق( mg/dl 3.4) بود که ازمیانگین گلوکز سرم (88.9 mg/dl )کمتر بود. نتایج آزمون Paired Samples T Test (05/0 (P-value< نشان داد بین میانگین فسفر سرمی و بزاقی وهمچنین بین میانگین گلوکز سرمی و بزاقی تفاوت معنی دار آماری وجود دارد(001/0 (P-value<.
نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین فسفر سرمی و بزاقی رابطه همبستگی معنی دار آماری وجود ندارد(05/0 (P-value>اما بین گلوکز سرمی و بزاقی رابطه همبستگی مثبت آماری وجود دارد(001/0 (P-value<.
نتیجه گیری: اندازه گیری دقیق فاکتورهای خونی با کمترین آسیب به بیمار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه مشخص شد بین گلوکز بزاق و خون افراد سالم رابطه آماری وجود دارد واحتمالا در آینده بتوان از نمونه بزاق برای سنجش گلوکز این افراد بهره جست.