بررسی نوع و تراکم بیوآئروسلهای قارچی و باکتریایی موجود در بخشهای مختلف مراکز آموزشی درمانی شهر ارومیه در سال 96-95
Abstract
بیوآئروسلها، ذرات هوابرد به قطر آئرودینامیکی 100- 01/0 میکرون هستند که میتوانند سبب اثرات بهداشتی گستردهای شامل عفونتهای بیمارستانی و شغلی، اثرات سمی حاد، آلرژیها و سرطان شوند. هدف از این مطالعه، تعیین نوع و تراکم بیوآئروسلهای موجود در بخشهای مختلف و محوطه چهار بیمارستان دولتی در شهر ارومیه بود.
در این مطالعه توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی، با دو روش غیرفعال با استفاده از پلیت ته نشینی و به روش فعال با استفاده از ایمپکتور تک مرحله ای و دستگاه نمونه برداری Quick- Take-3o از بخشهای عفونی، اتاق عمل، ICU و بخش داخلی و محوطههای 4 بیمارستان دولتی شهر ارومیه در دو فصل تابستان و زمستان در ساعتهای 8-7 صبح، 13-12 ظهر، 18-17 عصر و 24-23 شب تعداد 224 نمونه بیوآئروسل تهیه شد. نمونه برداری بر روی پلیتهای حاویEMB یاEosin Methylene Blue Agar و آگار خونی که محیط اختصاصی برای کشت باکتریها بوده و سابرودکستروز آگارSabouraud Dextrose Agar که محیط کشت اختصاصی برای کشت قارچها میباشد انجام گرفت. پس از نمونه برداری و دوره انکوباسیون نمونهها، محتویات رشد یافته هر پلیت از نظر نوع میکروارگانیسم و تراکم آنها بررسی شده و در نهایت تراکم بر اساس cfu/m3 گزارش گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری توزیع دادههای نرمال شامل تی تست مستقل، واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که درصد فراوانی باکتریها و قارچها به ترتیب برای 448 نمونه استافیلوکوک94%، سودوموناس 5%، آسینتوباکتر 1%، آسپرژیلوس50%، پنی سیلیوم 35% و کاندیدا 15% بودند، همچنین بیشترین مقدار تراکم بیوآئروسل باکتریایی و قارچی به ترتیب مابین ساعت 18-17(23/33 ± 30/61) cfu/m3 و (92/76 ± 73/118) cfu/m3 و کمترین مقادیر آنها مابین ساعت 24-23 شب برای بیوآئروسل باکتریایی(60/26 ± 67/26) cfu/m3 و برای بیوآئروسل قارچی (45/62± 42/75) cfu/m3 بود و آلوده ترین بخشها از نظر میانگین بخش داخلی بوده و همچنین تراکم باکتریها در هوای محیط داخل بیشتر از هوای محوطه و تراکم قارچها در هوای محیط داخلی تراکم کمتری نسبت به هوای محوطه نشان داد. مطالعه حاضر نشان داد که به جز در برخی موارد اندک، تراکم باکتریها و قارچها در محلهای نمونه برداری شده خیلی بالا نبوده و مهمترین دلایل تراکم بالای باکتریها و قارچها میتواند به دلیل عدم وجود سیستم تهویه مناسب، تهوبه طبیعی و نیز تراکم جمعیتی در برخی زمان باشد.