مدلسازی تغییرات کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دانشجویان با و بدون سردرد میگرنی و تنشی: یک مطالعه هم گروهی
Abstract
مقدمه و هدف: توجه به سردرد در ارتباط با کیفیت زندگی دانشجویان مهم است. کلید پیشگیری از سردرد مشخص کردن عوامل برانگیزاننده است. تعیین و تغییر این عوامل در شیوه زندگی، موجب کاهش وقوع بیماری و شدت بیماری شده که درنهایت باعث ارتقای کیفیت زندگی میگردد. در این مطالعه مدلسازی تغییرات کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دانشجویان مبتلابه سردرد را بهصورت یک مطالعه همگروهی مورد پژوهش قرار دادیم.
روش کار: این مطالعه تحلیلی بهصورت طولی (آیندهنگر) و تمام شماری در دانشگاه علوم پزشکی تبریز اجرا شد. ابزارهای مطالعه پرسشنامه های شيوه زندگي، کیفیت زندگی، اضطراب، افسردگی، کیفیت خواب، و چک لیست بینالمللی سردرد بود. دانشجویان دارای سردرد میگرنی و تنشی با چک لیست بین المللی سردرد غرباگری شده و توسط یک متخصص نورولوژی تایید شدند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از شاخص های توصیفی، آزمونهای دقیق فیشر، تی مستقل، تحلیل کواریانس، من ویتنی، کای دو ، ANOVA و رگرسیون رتبهای انجام شد. مدلسازی با استفاده از روش مدلهای آمیخته (mixed models) در نرمافزار Stata انجام گرفت.
یافتهها: شیوع سردرد میگرنی 4/6 و تنشی4/11 بود. میانگین تغییرات نمره کیفیت زندگی روانی در دانشجویانی که سردرد میگرنی و تنشی داشتند بهطور متوسط بهاندازه 4/2 واحد پایینتر از سایر دانشجویان در یک سال بود. نمره کیفیت زندگی روحی روانی در افرادی که افسردگی داشتند بهاندازه 59/3 واحد و در افرادی که اضطراب داشتند 7/4 کمتر بود. نمره کیفیت زندگی جسمی در زنها پایینتر از مردان و در افرادی که سطح اجتماعی و اقتصادی خوب داشتند بالاتر بود.
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر نشان داده شد که سردردها ارتباط معنیداری با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دارند. عوامل روانشناختی موردمطالعه و شیوه زندگی در تجربه میگرن مهم هستند مبتلایان به سردردهای میگرنی و تنشی می¬توانند با اصلاح سبک زندگی، رخداد، فراوانی و شدت سردرد را کاهش دهند.