بررسی نیازهای زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پزشکی آموزشی و درمانی توحید شهرستان سنندج
Abstract
مقدمه :
سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان است. با توجه به اینکه ارائه سطح مناسبی از مراقبت منوط به درک درست از نیازهای بیماران سرطانی می باشد لذا بر آن شدیم تا مطالعه¬ای با هدف بررسی نیازهای زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پزشکی آموزشی و درمانی توحید شهرستان سنندج طراحی کنیم.
روش کار:
در این مطالعه توصیفی 178 زن مبتلا به سرطان پستان به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه¬ مشخصات فردی – اجتماعی و بیماری و پرسشنامه¬ نیازهای مراقبت حمایتی (SCNS-SF34) جمع آوری گردید. جهت توصیف متغیرهای کیفی از فراوانی و درصد فراوانی و برای توصیف متغیرهای کمی از میانگین و انحراف معیار استفاده شد. با استفاده از آمار استنباطی تجزیه و تحلیل دادهها انجام شد. از آزمونهایی نظیر t تک نمونهای ، آزمون t گروههای مستقل، تحلیل واریانس یکراهه ، آزمون پییرسون و مدل رگرسیون چند گانه نیز استفاده شد.
نتایج:
مهمترین نیاز زنان مورد مطالعه نیاز سیستم سلامتی و اطلاعات با میانگین و انحراف معیار (04/12±09/41 ) و نیاز روانشناختی با میانگین و انحراف معیار42/12±21/34 بود. تحصیلات همسر تنها پیش بینی کننده در نیازها بود . . در زنانی که همسرانشان تحصیلات ابتدایی داشتند نمره نیازهای کلی 37/32 واحد بیشتر بود (P = 0.004).
نتیجه گیری:
با توجه به بالا بودن نیازهای اطلاعاتی و روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان، برای افزایش اطلاعات از چگونگی درمان، مشاوره ها ، تأثیرات داروها و همچنین جهت کاهش استرس ، نگرانی و افسردگی در آنان لازم برنامه های مداخله ای طراحی شود.