بررسی رابطه مراحل مصرف سیگار با خوشبینی در دانش آموزان دبیرستانی شهرستان سنقر
Abstract
مقدمه: خوشبینی با بسیاری از رفتارهای سلامتی همراه است. با این حال، ارتباطات بین خوشبینی، استعمال دخانیات و سوء مصرف مواد در نوجوانان به خوبی ثابت نشده است. این مطالعه با هدف رفع این شکاف تحقیق در یک جمعیت بزرگ مبتنی بر مدارس انجام شده است.
هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه میزان خوشبینی با مراحل مصرف سیگار در نوجوانان دبیرستانی شهرستان سنقر انجام شد.
روش کار: شركتكنندگان (1104 = N) براساس روش نمونهگيري خوشهاي چند مرحلهاي انتخاب شدند. رفتارهای استعمال سیگار و قلیان، مصرف غیرقانونی مواد مخدر، خوشبینی و متغیرهای همبستگی مربوطه با استفاده از پرسشنامه معتبر اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از رگرسيون لجستيك رتبهای تحليل شدند.
نتایج: پس از تعدیل (عوامل مخدوشکننده)، نمره خوش بینی بالاتر، عاملی محافظ در برابر قرار گرفتن در مراحل پیشرفته مصرف سیگار (88/0OR= و فاصله اطمینان 95% : 91/0-84/0)، قلیان (91/0OR= و فاصله اطمینان 95% : 94/0-88/0) و مواد مخدر غیرقانونی (90/0OR= و فاصله اطمینان 95% : 95/0-85/0) بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که ابعاد خوشبینی ثبات منفی و فراگیری منفی بین افراد سیگاری مرحله پیشرفته و مصرفکنندگان مواد مخدر به طور معنیداری بیشتر است.
بحث و نتیجه¬گیری: مشخص شد که خوشبینی یک عامل محافظ در برابر استعمال دخانیات و سوء مصرف مواد است. در حالی که بدبینی (ثبات منفی و فراگیری منفی) یک عامل تعیین کننده شناخته شد. تحقیقات بیشتری لازم است تا اثرات خوشبینی در انتقال مراحل مصرف سیگار و قلیان را مورد بررسی قرار دهند.