ارزشیابی تأثیر برنامه خطر سنجی حمله قلبی در بیماران با احتمال خطر بالای 30 درصد و توزیع جنسی در شهرستان اهر
Abstract
زمینه و هدف: بیماریهای قلبی عروقی اپیدمی زمان ما محسوب میشوند و مهمترین بیماری در جهان میباشند که منجر به مرگومیر، ناتوانی، افزایش هزینههای درمان در سال 2020 خواهند شد. لذا اجرای برنامههای به منظور خطر سنجی این بیماری حائز اهمیت میباشد هدف از پژوهش حاضر ارزشیابی تأثیر برنامه خطرسنجی حمله قلبی در مراجعهکنندگان با احتمال خطر بالای 30 درصد و توزیع جنسی در شهرستان اهر بود.
روش پژوهش: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی بود. در این پژوهش جامعه آماری شامل کل افراد شرکتکننده در برنامه خطر سنجی با احتمال خطر بالای 30 درصد در مراکز سلامت خصوصی و مراکز شهری و روستایی دولتی شهرستان اهر در سال 1397- 1396 بودند. مطالعه حاضر به صورت تمام شماری و با تعداد نمونه 257 نفر انجام شد. جهت جمعآوری دادهها از فرم جمعآوری داده شامل مشخصات جمعیت شناختی و فرم جمعآوری مربوط به وضعیت بیماری و رفتارهای سالم. جهت تجزیهوتحلیل دادههای جمعآوریشده از نسخه 19 نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: شاخص کلسترول خون، فشارخون دیاستولی و فشارخون سیستولی BMI بدن و وزن بدن و دور کمر در زنان و مردان در مراجعه فعلی نسبت به مراجعه اول در وضعیت مناسب¬تری قرار دارند؛ و تفاوت معنیداری نسبت به هم داشتند (05/0>p).
مصرف دخانیات فرد در بین زنان و مردان در مراجعه فعلی نسبت به مراجعه اول در وضعیت مناسب¬تری قرار دارند از بین 42 نفری که در اولین مراجعه مصرف دخانیات داشتند 4 نفر مصرف دخانیات را ترک کردند و از بین 215 نفری که مصرف دخانیات نداشتند 1 نفر به مصرف دخانیات روی آورده است (001/0>P).
همچنین شاخصهای مانند تمرینات ورزشی روزانه و رژیم غذایی مناسب زنان و مردان در مراجعه فعلی نسبت به مراجعه اول در وضعیت مناسب¬تری قرار دارند و تفاوت معنیداری نسبت به هم داشتند (001/0>P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج برنامه خطر سنجی حمله قلبی در مراجعهکنندگان با احتمال خطر بالای 30 درصد موجب تغییرات معناداری در وضعیت عوامل خطرساز بیماری حمله قلبی شده است. درصد کمی (3/2 درصد) از افراد کاهش خطر به زیر 30 درصد داشتند (031/0p=)؛ که این نتایج لزوم بازنگری بر برنامهها و مداخلات تعیینشده در این برنامه توصیه میشود.