تعیین دوز مورد نیاز ایمونوگلوبولین ضد RH در زایمان های غیر تروماتیک و تروماتیک در زنان RH منفی با نوزادان RH مثبت
Abstract
در میان علل متعدد کم خونی جنین، شایعترین علت آن، آلوایمونیزاسیون RH است. برای پیشگیری از ایزوایمونیزاسیون RH استفاده از Anti RH Immunoglobulin توصیه شده است که بر اساس میزان خونریزی جنینی- مادری صورت گرفته دوز مورد نیاز متفاوت است.
مواد و روش ها: در این مطالعه خونریزی جنینی-مادری در خانم های باردار Rh منفی که جنین های Rh مثبت داشتند در دو گروه خانم های با زایمان تروماتیک و غیرتروماتیک، با استفاده از روش کلیهاور-بتکه اندازه گیری شده و عوامل مختلف موثر بر میزان خونریزی بررسی شد. در نهایت نیز دوز مورد نیاز ایمونوگلوبولین (آمپول روگام) در دو گروه مقایسه گردید.
یافته ها : در گروه زایمان تروماتیک تست K.B در ۷/۴۰٪ افراد مثبت بود و در گروه زایمان غیر تروماتیک نیز حدود ۳۷٪ افراد مثبت بود. بنابراین بین دو گروه از نظر تعداد و درصد وقوع خونریزی جنینی-مادری تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰>.(p. میانگین خونریزی جنینی-مادری در گروه زایمان تروماتیک ۵/۸ ± ۴/۱۹ میلی لیتر و در گروه زایمان غیر تروماتیک ۳/۵ ± ۸۴/۱۳ میلی لیتر بود. آنالیز آماری این نتایج نشانگر تفاوت معنی دار در میزان خونریزی جنینی-مادری بین این دو گروه نشان داد(۰۰۵۷/۰(p=. در حالی که دو گروه از نظر تعداد افرادی که خونریزی جنینی-مادری را تجربه کرده بودند اختلاف آماری معنی داری نداشتند اما به دنبال بررسی حجم خونریزی مشخص شد که در نیاز به تزریق دوزهای اضافی اختلاف آماری معنی داری در دو گروه مورد مطالعه وجود دارد و گروه زایمان های تروماتیک به طور قابل ملاحظه بیشتر از گروه غیر تروماتیک نیازمند دوز بالاتر روگام بودند(۰۰۶۲/۰(p=.