تاثیر فعالیت ورزشی و طب فشاری بر گرگرفتگی زنان مبتلا به سرطان پستان: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده: زمینه و هدف: سرطان پستان یکی از سرطان های شایع در بین زنان ایران و جهان است و یکی از عوارض رایج درمان در زنان مبتلا به سرطان پستان، گرگرفتگی و اختلالات خواب است. به دلیل ممنوعیت مصرف استروژن در این بیماران، درمان گرگرفتگی و اختلالات خواب یکی از چالش های بزرگ است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دو روش طب فشاری و فعالیت های ورزشی بر گرگرفتگی و اختلالات خواب این افراد است.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی بر روی 99 زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به دو مرکز آموزشی درمانی در شهر تبریز، ایران انجام شد. شرکت کنندگان به 3 گروه ورزش، طب فشاری و کنترل تخصیص تصادفی یافتند. برای اعضای گروه طب فشاری، روی نقاط HE7و HE GU در دست چپ و نقطه Sp6 درپای چپ، سه روز در هفته به مدت 15 دقیقه، در طول 8 هفته اعمال شد. افرادگروه ورزش، برنامه آموزشی ورزش هوازی در حد متوسط، در یک سالن ورزشی ، هفته ای 3 روز به مدت 60 دقیقه طی 8 هفته انجام دادند. گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کردند و مجددا در هفته های 4 و 8 مداخله چارت ثبت روزانه گرگرفتگی را تکمیل کردند.
نتایج: نتیجه آنالیز داده ها تاثیر معنی دار ورزش و طب فشاری را بر گرگرفتگی نشان داد. در گروه طب فشاری
اختلاف میانگین تعدیل شده (فاصله اطمینان95%)در هفته 8 در مقایسه با گروه کنترل [(2/3-)-5/6-]9/4- و در گروه ورزش نسبت به گروه کنترل [ (5/2-)-8/5-]1/4- بود. در پایان هفته 8 از نظر نمره گرگرفتگی، گروه طب فشاری و ورزش تفاوت آماری معنی داری با هم نداشتند(660/0=p). برای اختلالات خواب در گروه فشاری اختلاف میانگین تعدیل شده(فاصله اطمینان95%) در پایان هفته 8 در مقایسه با گروه کنترل (41/1-تا73/3-)52/2- بود و در گروه ورزش نسبت به گروه کنترل (33/1-تا91/3-)61/2-بود. این دو گروه از نظر نمره اختلالات خواب در پایان هفته 8 تفاوت آماری معنی داری نداشتند.( 992/0=p). در گروه طب فشاری حادثه جانبی دیده نشد. در گروه ورزش دو نفر دچار پیچ خوردگی پا شدند که در حد جدی نبود.
بحث: طبق نتیجه مطالعه حاضر نشان داد که ورزش و طب فشاری دو روش ایمن و بدون عوارض جانبی برای بهبود گرگرفتگی و اختلالات خواب در زنان مبتلا به سرطان پستان می باشند. به دلیل شیوع زیاد گرگرفتگی و اختلالات خواب در این افراد، این دو روش بدون عارضه جانبی می توانند در زنان مبتلا به سرطان پستان مورد استفاده قرار گیرند.