استفاده ی پرستاران از شبکه های اجتماعی و ارتباط آن با کیفیت مراقبت های پرستاری و رضایت بیماران بستری در مراکز آموزشی درمانی تبریز،سال 1395
Abstract
چکیده: مقدمه: کیفیت مراقبت های پرستاری یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر رضایت بیماران می باشد، چندین عامل از جمله استفاده از شبکه های اجتماعی بر روی کیفیت مراقبت ها تاثیر می گذارد. اینترنت و شبکه های اجتماعی امروزه یک ابزار جدید جهت ایجاد ارتباط و به دست آورذن اطلاعات و اشتراک تجارب می باشد.این فناوری ارتباطات در دنیای کنونی را متحول ساخته و به یکی از محبوب ترین ابزار جهت ایجاد ارتباط تبدیل شده است. این مطالعه با هدف تعیین استفاده ی پرستاران از شبکه های اجتماعی و ارتباط آن با کیفیت مراقبت های پرستاری و رضایت بیماران بستری در مراکز آموزشی درمانی تبریز انجام گردید.
روش: این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی همبستگی می باشد که با مشارکت 197 پرستار و 197 بیمار واجد شرایط در سال 1396 در هفده بخش داخلی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد که نمونه گیری پرستاران به روش سرشماری و بیماران به روش تصادفی نسبتی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی QUALITY PATIENT CARE SCALE (QUALPAC) مقیاس کیفیت مراقبت از بیمار، lamonica-oberst patient satisfaction scale و پرسشنامه رضایت بیماران و پرسشنامه محقق ساخته استفاده از شبکه ها توسط پرستاران بود.داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار spss نسخه 13 با آمار توصیفی و آزمون های آماری T test,ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: میانگین استفاده از شبکه ها توسط پرستاران 11.82+_ 45.01 از دامنه قابل کسب(96-32) ، نمره ی کل کیفیت مراقبت های پرستاری 169.71+_20.49 از دامنه قابل کسب(201-67) و میانگین رضایت بیماران 187.29+_21.82 از دامنه قابل کسب(227-108) محاسبه گردید.نتایج نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی با کیفیت مراقبت های پرستاری ارتباط معنادار وجود دارد.(r=0.231,P=0.005) بین کیفیت مراقبت های پرستاری و رضایت بیماران ارتباط معنی داری یافت نشد.(r=-0.028 ، P=0.698)
بحث و نتیجه گیری: با توجه به عضویت اکثریت پرستاران در شبکه های اجتماعی و ارتباط معنی دار و مثبت استفاده از شبکه ها با کیفیت مراقبت های پرستاری به نظر می رسد با استفاده ی مناسب از شبکه های اجتماعی می توان کیفیت مراقبت های پرستاری را بهبود بخشید. با توجه به نتایج، بیشتر پرستاران معتقد بودند که استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی می تواند باعث بهبود عملکرد آنها شود اما گاها برخی قوانین موجود در محیط کاری استفاده از شبکه ها در زمان کاری رو مناسب نمی داند . لذا بایستی سیاست گزاران نظام سلامت در جهت تعدیل برخی قوانین باشند تا همراه با پیشرفت فناوری و تکنولوژی ارتباطات، پرستاران همراه با بهترین استفاده از شبکه های اجتماعی،مطلوب ترین خدمات را ارائه دهند.