تدوین پروتکل پانسمان و مراقبت از سوختگی دست ها و بررسی تاثیر اجرا ی آن بر پیامد های سوختگی بیماران در مقایسه با روش روتین در مرکز آموزشی درمانی سینا تبریز در سال 1396
Abstract
چکیده: زمینه و هدف: پروتکل استاندارد بالینی، نگاه جامعی است که به تیم درمان کمک می کند تا در شرایط بالینی خاص تصمیمات صحیح و منطقی برای درمان بیمار اتخاذ کنند. با توجه به نبود پروتکل مدون در بین مطالعات قبلی و بخش های سوختگی و شیوع مشکلات متعدد بیماران سوختگی، این مطالعه با هدف تدوین پروتکل پانسمان و مراقبت از سوختگی دست ها و بررسی تاثیر اجرا آن بر پیامدهای سوختگی در مقایسه با روش روتین در بخش های سوختگی انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش بصورت نیمه تجربی در دو مرحله قبل و بعد از اجرای پروتکل با مشارکت 64 بیمار مبتلا به سوختگی دست در دو گروه کنترل و مداخله انجام شد. پس از تدوین پروتکل، مراقبت مبتنی بر آن در بخش های سوختگی مردان و زنان بیمارستان سینا اجرا شد. از مقیاس دیداری (VAS) برای تعیین شدت درد و خارش، از پرسشنامه پترزبورگ و میشیگان دست به ترتیب برای سنجش الگو ی خواب و عملکرد دست در روزهای اول، هفتم، ترخیص و یک ماه بعد از ترخیص استفاده شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آنالیز با طرح مختلط انجام شد.
نتایج: نتایج پژوهش حاضر نشان داد، میانگین تفاضل در نمرات خواب در هر سه دوره زمانی در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل است. هم چنین، میانگین نمرات خارش هر دو گروه با روند تدریجی افزایش یافته و در گروه کنترل از روز ترخیص تا یک ماه بعد به اندازه 906/2 واحد با (p<0/001) افزایش یافته است. میانگین تفاضل شدت درد در زمان های مختلف برای هر دو گروه با (p<0/001) معنی دار و بطور متوسط با روند کاهشی همراه بوده است و کاهش شدت درد در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بوده است. هم چنین، میانگین نمرات عملکرد دست در گروه پروتکل بغیر از روز 7 ام در بقیه روزها وضعیت بهتری را نسبت به گروه روتین نشان می دهد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد استفاده از پروتکل پانسمان و مراقبت از سوختگی دست در بهبود الگو ی خواب، خارش، درد و عملکرد دست بیماران سوختگی دست موثر می باشد. بنابراین می-توان از آن برای مراقبت از بیماران مبتلا به سوختگی دست استفاده نمود.