دارو رسانی هدفمند سونیتینیب با استفاده از نانوذرات سیلیکای متخلخل با واسطه آپتامر اختصاصی موسین-16
Abstract
سونیتینیب داروی مهارکننده مولتی کیناز میباشد.بدلیل تشابه پاتولوژیکی کارسینومای سلولهای کلیوی با سرطان تخمدان احتمالا بتوان از درمان خط اول این سرطان که سونیتینیب است برای درمان سرطان تخمدان استفاده کرد. ولی عوارض ناخواسته سونیتینیب می تواند منجر به محدودیت مصرف این دارو شود لذا روش های نوین دارورسانی میتواند موثر واقع شود.
هدف:
در این مطالعه اثرات سمیت سلولی نانوذرات سیلیکای متخلخل لود شده با سونیتینیب کونژوگه با آپتامر موسین-16 بررسی شده است.
روش کار:
ابتدانانوذرات ها باروش Sol-gel سنتز گردیده و سپس نانوذرات پگیله شده ودارو لود شد. در نهایت آپتامر بروی آنها اضافه گردید و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی توسط آزمایشات مشخص گردید.
نتایج:
باتوجه به طیف FT-IR گروه های سطحی نانوذرات و طبق نتایج DLS سایز و بارسطحی مشخص گردید. طبق نتایجTEM تخلخل، کرویت و مونودیسپرس بودن نانوذرات ثابت گردید.
رهش دارو از نانوذره در pH های4/5، 4/6، 4/7 مورد بررسی قرار گرفت.بیشترین ریلیز دارو درpH 4/5 سپس 4/6و درآخر 4/7بود.
تست بررسی سمیت سلولی،تست MTT انجام گردید.غلظتهای مختلف از دارو و نانوذرات حاوی دارو و فاقد دارو و آپتامردار و بدون آپتامر، به مدت ۲۴ و ۴۸ ساعت به سلولها اضافه گردید. نتایج کلی نشان دهنده تأثیر مثبت آپتامرموسین-16 در افزایش ورود نانوذره به سلول و افزایش سمیت سلولی و اعمال دارورسانی هدفمند در رده ی سلولی مثبت بود وتست فلوسایتومتری هم همین نتیجه را اثبات نمود و رده سلولی منفی تفاوت معناداری بین نانوذرات حاوی آپتامرو بدون آپتامر مشاهده نگردید.
بحث و بررسی:
نتایج حاصله از این مطالعه شواهد اولیه را در جهت پتانسیل بالای دارورسانی هوشمند با استفاده از نانوذرات سیلیکای متخلخل کونژوگه شده با آپتامر موسین-16 در سطح سلولی ارائه داد که باعث افزایش برداشت سلولی و سمیت نانوذرات حاوی سونیتینیب در رده سلولی مثبت شد.