ارزیابی میزان درد و همکاری بیماران ارتودنسی تحت درمان با الاستیک های بین فکی متوسط و سنگین- کار ازمایی بالینی تصادفی شده
Abstract
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر ارزیابی میزان درد و همکاری بیماران ارتودنسی تحت درمان با الاستیک های بین فکی متوسط و سنگین و همین طور بین گروه های الاستیک Class II و Class III و Box Elastic می باشد.
مواد و روش کار: 134 بیمار به صورت تصادفی در دو گروه الاستیک سنگین و متوسط قرار گرفتند. از این میان 112 نفر تا پایان مطالعه باقی ماندند. شدت درد بیماران در همانروز (در سه بازه ی زمانی دو ساعت، شش ساعت بعد از دریافت الاستیک و انتهای شب) و یک، چهار و چهارده روز پس از دریافت الاستیکها و با استفاده از مقیاس( VAS (visual analog scale ثبت شد. بیمار می بایست در جلسه بعد پرسشنامه درد را تحویل دهد. برای سنجش میزان همکاری از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. این پرسشنامه در جلسه بعدی به بیمار تحویل داده شد و از او خواسته شد در مطب آن را تکمیل کند.
تست های آماری: از آزمون فریدمن برای مقایسه درد در زمان های مختلف، از آزمون من ویتنی یو تست برای مقایسه درد بین گروه های سنگین و متوسط، از آزمون ویلکاکسون برای مقایسه درد در دو به دوی زمان ها، از آزمون کروسکال والیس برای مقایسه درد در گروه های الاستیک های Class II و Class III و باکس الاستیک ها و از آزمون کای دو برای مقایسه همکاری بین گروه های مورد مطالعه استفاده شد.
یافته ها: از 67 بیمار در هر گروه 55 بیمار در گروه متوسط و 57 بیمار در گروه سنگین پرسشنامه خود را تکمیل کردند. ارزیابی اثر نوع الاستیک بر روی شدت درد در هر بازه زمانی نشان داد میزان درد در گروه متوسط کمتر از گروه سنگین می باشد و بجز در روز چهارم این تفاوت معنادار نیست (018/0=P).
مقایسه درد بین انواع الاستیک class III و باکس الاستیک تفاوت معناداری را نشان نمی دهد به جز در روز چهارم و دو هفته که درد باکس الاستیک ها بیشتر از دو گروه دیگر بود.( به ترتیب 022/0=P value و 008/0P value=). همین طور مقایسه بین انواع الاستیک Class II و Box Elastic بجز روز چهارم درد معناداری را نشان نداد (022/0=P value). همچنین سطح همکاری بیماران در دو گروه الاستیک های سنگین و متوسط و همین طور بین همکاری بیماران در گروه های الاستیک class III ، class II و باکس الاستیک تفاوت معناداری دیده نشد.
نتیجه گیری: شدت درد بیماران هر دو گروه، در شش ساعت اول به اوج خود می رسد ولی تا روز چهاردهم به تدریج کاهش می یابد و در پایین تر حد قرار میگیرد. در مقایسه دو گروه، هر چند از نظر بالینی شدت درد بیماران گروه الاستیک متوسط کمتر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود و بیماران در دو گروه مقدار داروی ضد درد یکسانی مصرف نمودند. مقایسه درد بین انواع الاستیک class III ، class II و باکس الاستیک تفاوت معناداری را نشان نمی دهد به جز در روز چهارم و دو هفته که درد باکس الاستیک ها بیشتر از دو گروه دیگر بود. همچنین سطح همکاری بیماران در دو گروه الاستیک های سنگین و متوسط، یکسان و در سطح مطلوبی ارزیابی شد. وبین همکاری بیماران در گروه های الاستیک class III ، class II و باکس الاستیک تفاوت معناداری دیده نشد.