بررسی فراوانی کانال سوم مزیال دندان های مولر اول و دوم فک پایین از سال 1393 تا 1395 در شهر تبریز
Abstract
مقدمه
موفقیت در شناسایی، موقعیت یابی، پاکسازی و ضدعفونی کردن کانال های اضافی از عوامل مهم در جلوگیری از وقوع پریودنتیت آپیکال و نیز جلوگیری از شکست درمان ریشه است. آگاهی کامل از مورفولوژی کانال های ریشه، پیش نیاز بسیار مهمی در درمان ریشه است. یکی از دندان هایی که دارای تنوع آناتومیک و تعدد کانال های ریشه می باشد، دندانهای مولر مندیبولار است. در با توجه به تاثیر عواملی نظیر سن، جنس و نژاد بر گوناگونی کانالی ریشه ي این دندانها، لذا بر آن شدیم تا طی یک مطالعه به بررسی فراوانی کانال سوم مزیال در دندانهای مولر اول و دوم فک پایین را طی سال های 1393 تا 1395 در یکی از مراکز درمانی شهر تبریز بپردازیم.
روش ها و مواد:
اين مطالعه مقطعی گذشته نگر بر روي 454 بیمار نیازمند درمان ریشه دندان های مولر اول و دوم فک پایین که طی سالهای 1393 الی 1395 به مطب خصوصی در شهر تبریز مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. بر اساس اطلاعات پرونده هر یک از نمونه ها، چک لیستی شامل اطلاعات دموگرافیک و وجود کانال سوم مزیال در دندان های مولر اول و دوم فک پایین در آنان تکمیل شد. درنهایت، برای بررسی ارتباط بین سن و جنس با وجود کانال سوم مزیال در بیماران مورد مطالعه، از آزمون اسپیرمن و نیز آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
یافته ها:
در این مطالعه، میزان شیوع کانال سوم مزیال در دندان های مولر اول و دوم فک پایین طی سال های 1393 الی 1395 برابر با 9% بود بطوریکه از مجموع 454 بیمار مورد مطالعه، تنها تعداد 41 نفر دارای کانال سوم مزیال بودند. از مجموع بیماران دارای کانال سوم مزیال، این کانال در 32 نفر (78 %) در ریشه مولر اول و در 9 نفر (22 %) در ریشه مولر دوم وجود داشت. با وجود اینکه بیماران دارای کانال سوم مزیال مولر اول جوانتر از بیماران دارای کانال سوم مزیال مولر دوم بودند، اما ارتباط معنی داری بین سن و وجود کانال سوم مزیال در آن ها مشاهده نشد همچنین، با وجود اینکه هر دو نوع دندان های مولر اول و دوم در زنان بیشتر از مردان دارای کانال سوم مزیال بودند، ارتباط معنی داری بین جنسیت و وجود کانال سوم مزیال نیز مشاهده نشد.
نتیجه گیری:
نتایج مطالعه ما حاکی از شیوع نسبتا پایین کانال سوم مزیال در دندان های مولر اول و دوم فک پایین در این جمعیت مراجعه کننده در شهر تبریز بود که این امر تحت تاثیر عواملی نطیر سن و جنس قرار نداشت.