بررسی اثر ضد قارچی ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل روی کاندیدا آلبیکنس و مقایسه آن با نیستاتین در محیط آزمایشگاهی
Abstract
کاندیدیازیس دهانی یک عفونت قارچی فرصت طلب است که منجر به عفونت حاد و مزمن در دهان و مجاری گوارشی میگردد. عامل اصلی عفونتهای کاندیدیایی نوع آلبیکنس(Albicans)میباشد. طبق مطالعات انجام شده،داروهای ضد قارچی معمول دارای برخی عوارض بوده وگاها با شکست مواجه می¬شوند. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد قارچی ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل روی کاندیدا آلبیکنس و مقایسه آن با نیستاتین در محیط آزمایشگاهی میباشد. مقدمه:
کاندیدیازیس دهانی یک عفونت قارچی فرصت طلب است که منجر به عفونت حاد و مزمن در دهان و مجاری گوارشی میگردد. عامل اصلی عفونتهای کاندیدیایی نوع آلبیکنس (Albicans) میباشد. طبق مطالعات انجام شده،داروهای ضد قارچی معمول دارای برخی عوارض بوده و گاها با شکست مواجه میشوند. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد قارچی ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل روی کاندیدا آلبیکنس و مقایسه آن با نیستاتین در محیط آزمایشگاهی میباشد.
مواد و روشها:
در این مطالعه آزمایشگاهی، جهت بررسی اثر ضد قارچی و تعیین MIC (کمترین غلظت مهار رشدی) ترکیب عسـل و عصـاره آلـوئـه ورا از پروتکل CLSI (clinical and laboratory standard Institute) استفاده شده است. سوش استاندارد قارچ کاندیدا آلبیکنس (PTCC5027) خریداری و کشت داده شد. علاوه بر این قارچ ، باکتریهای Enterocoeus fecalis MMH12 وEscherichia coli 29212 و baumannii WHONL Acenitobacter نیز مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از کشت اولیه سویهها در محیط کشت بلاد آگار، باکتریها در محیطTSB (تریپتیک سوی براث) نیز به مدت 24 ساعت در دمای37 درجه در انکوباتور کشت داده شدند. آماده سازی محیطهای کشت و رقت سـازی عصـاره آلـوئه ورا و عسل با روش ماکرودایلوشن برای تعیین MIC (Minimum Inhibitory Concentration) ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل مورد بررسی قرار گرفت . در روش ماکرودایلوشن، 4 غلظت مختلف از عصاره آلوئه ورا و عسل بر روی هر 4 گونه بیماریزا مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 16 لوله و برای هر کدام از گونهها دو لوله کنترل مثبت و کنترل منفی نیز به عنوان شاهد قرار دادیم (در مجموع 24 لوله). MIC داروی نیستاتین و جنتامایسین نیز در این پروتکل قبل از آزمون مشخص شد. همچنین برای اطمینان از صحت نتایج روش ماکرودایلوشن (Macro dilution) از روش Agar well diffusion و colony count نیز استفاده گردید.
یافتهها:
MIC (کمترین غلظت مهار رشدی) ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل برای کاندیدا آلبیکنس mg/ml300 بود. این نتیجه در روش colony count هم تأیید شد. نتایج حاصل از هر سه روش، تأیید کننده اثر مهاری و حساسیت میکروبی بسیار خوب باکتریهای گرم منفی و E.fecalis نسبت به ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل میباشد. در حالی که این تأثیر روی کاندیدا آلبیکنس کمتر بوده وبا افزایش غلظت، تأثیر آن بیشتر میشود. بنـابراین این ترکیب نمیتواند جایگزین مناسبی برای نیستاتین باشد. ولیکن بدلیل تأثیر این ترکیب با غلظت 300 میلی گرم که رشد کاندیدا آلبیکنس را به خوبی کاهش داد، میتواند در عفونتهای کاندیدیایی به عنوان درمان مکمل استفاده شود.
نتیجه گیری:
افزایش مقاومت دارویی به ترکیبات ضد قارچی، ضرورت بررسی داروهای جدید علیه قارچهای پاتوژن را ایجاب میکند. ترکیب عصاره آلوئه ورا و عسل با داشتن مزایایی از قبیل در دسترس بودن، مزه مناسب و روش استفاده راحتتر نسبت به نیستاتین و عوارض جانبی کمتر میتواند گزینهی مناسبی به عنوان داروی ضد قارچی علیه عفونتهای ناشی از کاندیدا آلبیکنس، بعد از انجام کارآزمایی بالینی باشد.