بررسی سطح سرمی و بزاقی پتاسیم و گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
مقدمه: دیابت یک بیماری متابولیک چندین عاملی است که می تواند به ارگان های مختلف بدن از جمله کلیه ها آسیب برساند از این رو به عنوان یک مشکل سلامت عمومی عمده در بسیاری از نقاط جهان و ایران محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین سطح سرمی و بزاقی پتاسیم و گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت می باشد.
روش کار: این مطالعه تحلیلی بر روی 40 نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی انجام شد.دادهها بهصورت میانگین (± انحراف معیار) و فراوانی (درصد) به ترتیب برای متغیرهای کمّی و کیفی ارائه شدند. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS19 انجام گرفت. از ضریب همبستگی پیرسون/اسپیرمن برای تعیین همبستگی بین سطوح سرمی و بزاقی پتاسیم و گلوکز استفاده گردید.در این مطالعه مقادیر P کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شدند.
یافته ها: از 40 بیمار دیابتی مورد مطالعه ما 28 نفرزن و 12 نفر مرد بودند. 31 نفر مبتلا به دیابت نوع دو بودند. 5/87 درصد از بیماران دیابت کنترل شده داشتند.پتاسیم بزاق بیشتر از سرم بود اما در گلوکز برعکس بود. میانگین پتاسیم سرمی 03/4، پتاسیم بزاقی 5/53، گلوکز بزاقی05/5و گلوکز سرمی 07/141بود. بین پتاسیم سرمی و بزاقی رابطه همبستگی معنی دار آماری یافت نشد ولی بین گلوکز سرم و بزاق رابطه همبستگی وجود داشت.
نتیجه گیری: اندازه گیری دقیق فاکتورهای مربوط به افراد دیابتی با کمترین آسیب به بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است در این مطالعه مشخص شد بین گلوکز بزاق و سرم رابطه مثبت وجود دارد واحتمالا در آینده بتوان از نمونه بزاق برای سنجش گلوکز این افراد بهره جست ولی نمیتوان از نمونه بزاقی به جای نمونه سرمی برای سنجش پتاسیم در افراد مبتلا به دیابت استفاده کرد زیرا رابطه همبستگی معنی داری بین پتاسیم سرمی و بزاقی وجود ندارد.