مقایسه میزان اثربخشی پیوگلیتازون و متفورمین بر روی گرید سونوگرافی و آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی کار ازمایی بالینی تصادفی کنترل شده RCT
Abstract
مقدمه: بیماری کبدچرب غیرالکلی از بیماری های شایع کبدی است که در صورت عدم درمان میتواند به سیروز منتهی شود. ارتباط قوی بین این بیماری و مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو وجود دارد، لذا داروهای افزاینده حساسیت بافتی به انسولین و آنتی اکسیدانها میتوانند در درمان این بیماری استفاده گردند.
هدف: بررسی میزان اثربخشی تجویز همزمان پیوگلیتازون و ویتامین E در مقایسه با تجویز همزمان متفورمین و ویتامین E بر روی گرید سونوگرافی و آنزیمهای کبدی در بیماران مبتلا به کبدچرب غیرالکلی
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی میباشد که ۶۸ بیمار به صورت راندوم انتخاب و در دو گروه مداخله تقسیم شدهاند .یک گروه از بیماران پیوگلیتازون به همراه ویتامین E و گروه دیگر متفورمین به همراه ویتامین E به مدت 6 ماه و به صورت روزانه دریافت کرده اند. شرکت کنندگان در مطالعه در رنج ۱۸ تا ۶۵ سال بودند که اختلال ابتلا به NAFLD در آنها براساس نتایج سونوگرافی و آزمایشهای بالینی تایید شده است. افراد حساس به داروها، باردار و شیرده، و مصرف کننده ی الکل از مطالعه کنار گذاشته شده اند.
یافته ها: تغییر گرید کبدچرب در ماه سوم و ششم و سطح آنزیمهای ALT و AST در ماه سوم و پایان مطالعه بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بوده است. در بررسی های درون گروهی کاهش معنی دار در درصد افراد مبتلا به گرید۲ کبدچرب و سطح آنزیم های ALT و AST در گروه متفورمین و ویتامین E شدند و همچنین در گروه پیوگلیتازون و ویتامین E کاهش معنی داری در درصد افراد مبتلا به گرید ۲ کبد چرب شدند ولی در مورد آنزیم های ALT و AST تاثیر معنی داری دیده نشد .
نتیجه گیری: تجویز همزمان متفورمین و ویتامین E و همچنین تجویز همزمان پیوگلیتازون و ویتامین E از نظر گرید سونوگرافی کبدچرب هر دو باعث کاهش معنی دار در درصد افراد مبتلا به گرید ۲ کبد چرب و افزایش درصد افراد مبتلا به گرید ۱ کبد چرب می شوند.