بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گل گاوزبان ایرانی بر رفتارشبه اضطرابی و افسردگی در مدل استرس مزمن مهاری موش سوری
Abstract
چکیده فارسی:
مقدمه: افسردگي يک بيماري تهديدکننده، ناتوان کننده و رايج در بين اقشار مختلف جامعه مي باشد. با توجه به عوارض جانبي داروهاي رایج ضدافسردگي توجه محققان به سمت ترکيبات طبيعي جلب شده است.
هدف: بررسی تأثیر درمان Echium amoenum (E.amoenum) بر رفتارهای اضطراب آور و افسردگی همچنین نشانگرهای عصبی، التهابی و کبدی در بروز استرس محدودکننده .
روش کار: خواص فیتوشیمیایی E.amoenum با استفاده از ارزیابی سطح کل فنولیک ، فلاونوئید ، اسید رزماریک و فعالیت مهار رادیکال تجزیه تحلیل شد. حيوانات به طورتصادفي به پنج گروه تقسيم شدند: شاهد ، RS ، RS + E75 ، RS + E150 وRS + E300 و در طي 14 روز و به مدت 3 ساعت در هر روز تحت استرس مهاري قرار گرفتند. گروه RS نرمال سالین و گروه درمان، دوزهاي 75، 150 و 300 mg/kg/day بصورت (po)گرفتند. در پايان ، آزمونهاي رفتاري افسردگي و اضطراب بعمل آمد. نمونه های بافتی پره¬فرونتال (PFC)، هیپوکمپ (HIP) و کبد برای ارزیابی پروتئین¬های NF-κB، TNF-α، IL-1β، IL-6 و هیستولوژی کبد و نمونه خون جهت سنجش کورتیکواسترون، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین فسفاتاز (ALP) اخذ گردید.
يافته ها: عصاره گل¬گاوزبان درصد دفعات حضور در محوطه مرکزيOpen Field Test و درصد زماني و تعداد دفعات حضور در بازوهاي باز Elevated Plus Maze را افزايش داده و منجر به کاهش زمان بي حرکتي در Tail Suspension Test و Forced Swimming Test گرديد. همچنین سطح کورتیکواسترون سرم، بیان پروتئین مارکرهای عصبی التهابی HIP و PFC را کاهش داد. هیچ تغییر هیستوپاتولوژیکی در گروههای تحت درمان با E. amoenum مشاهده نشد.
نتایج: يافته¬ها مبين اثر حفاظتي گل¬گاوزبان ¬ایرانی در مواجهه با استرس ¬مزمن ¬مهاري و پيشگيري از تغييرات رفتاري، سايکوپاتولوژيک و مولکولي ناشي از آن است و می تواند یک استراتژی مکمل موثر و ایمن برای درمان تغییرات بیوشیمیایی و رفتاری مرتبط با استرس باشد.
واژگان کليدي: استرس مهاری، اضطراب، افسردگي، گل گاوزبان ایرانی، التهاب عصبي، كورتيكوسترون ،